Palačinke sa sladoledom

palacinke1

Iako je ljeto iza nas, sladoled je kao slasna poslastica i dalje dobrodošao na vašem stolu! Isprobajte ga u kombinaciji s palačinkama od heljdinog brašna.

Priprema 50 minuta • Kuhanje 40 minuta • Kalorija po porciji 380 • Za 8 osoba

Potrebne namirnice:

  • 3 jaja
  • 2,5 dl mlijeka
  • 60 g heljdinog brašna
  • 30 g glatkog brašna
  • 15 g maslaca
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica šećera
  • malo soli

Za nadjev i ukrašavanje: 

  • 600 g sladoleda
  • 16 tvrdih smokava
  • 30 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 2 žlice limunova soka
  • čašica likera ili ruma
  • sitno narezano voće za ukrašavanje

Priprema:

1. Palačinke: jaja pjenasto izradite, dodajte brašno i mlijeko. Nastavite miješati i dodajte maslac, sol ili šećer. Pustite da smjesa odstoji 15 minuta. U tavi promjera 14-16 cm zagrijte ulje. Pecite tanke palačinke.

2. U sredinu svake palačinke stavite sladoled, preklopite i rasporedite jednu pored druge na tanjur obložen papirom za pečenje. Palačinke prekrijte prozirnom folijom i stavite da odstoje u zamrzivaču najmanje 2-3 sata.

3. Šećer otopite na laganoj vatri, dodajte limunov sok, omekšani maslac i smokve narezane na komadiće. Prelijte s malo likera i nekoliko minuta zagrijavajte na jakoj vatri. Palačinke stavite u umak i svaku preokrenite pažljivo ali brzo, tako da ih umak prekrije. Poslužite ih odmah, prije nego toplina rastopi sladoled. Ukrasite sitno narezanim voćem.

Ordinacija. hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!