Pečena orada s mladim krumpirom i začinskim biljem

Pečena orada_naslovna

Orada pečena u pećnici vrlo je jednostavna za pripremu, a pruža nevjerojatan miris i okus mora.

OradaLjubitelji ribe i mediteranske kuhinje zasigurno će uživati u ukusnoj bijeloj ribi pripremljenoj na ovaj način.

Sastojci (za 2 osobe):

2 orade (250 g svaka)
2 grančice svježeg ružmarina
1 žlica iglica ružmarina
4 listića svježeg bosiljka
svežanj peršina
6 režnja češnjaka
1 limun
4 žlice maslinovog ulja
800 g mladog krumpira
sol i svježe mljeveni papar

Postupak:

1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem.

2. Ribu očistite, isperite pod mlazom hladne vode i dobro posušite papirnatim ubrusom te ju zarežite sa obje strane na 3 mjesta. Naribajte koricu jednog limuna. Posolite i popaprite ribu izvana i iznutra te prelijte sa 2 žlice maslinovog ulja i malo limunovog soka te ih pospite sa polovicom limunove korice.

Pečena orada3. U utrobu svake ribe stavite po jedan režanj češnjaka, grančicu ružmarina, listić bosiljka, malo peršina te krišku limuna. Ostavite da se marinira dok vi pripremate krumpir.

4. Krumpir ogulite, operite i narežite na ploške. Dobro ga posušite pa ga posolite i popaprite. Dodajte mu iglice ružmarina te nasjeckano preostalo začinsko bilje. Krumpir prelijte sa dvije žlice maslinovog ulja te mu dodajte naribanu koricu pola limuna. Sve zajedno dobro promiješajte i premijestite u lim za pečenje.

5. Dodajte ostatak češnjaka (neoguljenog) i pecite oko 20 minuta. Potom na krumpir položite orade i po želji na svaku ribu stavite dva koluta limuna. Sve zajedno pecite još 25 minuta. Poslužite odmah.

Monika Topolko
Sweet Sensation

 Prati nas na Viber Public Chatu!