Pita od lososa

losos-pita

Što dobijete kada losos umotate u lisnato tijesto? Saznajte, odnosno, okusite sami!

    Losos glasi za jednu od najzdravijih riba, te ga je korisno što češće koristiti u prehrani. Ako ste k tome spremni isprobati neobične okuse, sljedeći recept je upravo za vas.

    LososPotrebno vam je:
    60 g maslaca
    1 sitno nasjeckani luk
    200 g šampinjona, nasjeckanih na ploške
    sok od 1 limuna
    200 g filea lososa, očišćenog od kostiju i narezanom na komadiće
    2 nasjeckana tvrdo kuhana jaja
    2 žlice nasjeckanog (svježeg) kopra
    3 žlice nasjeckanog (svježeg) peršina
    1 šačica (185 g) kuhane smeđe riže
    3 žlice slatkog vrhnja
    paket od 375 g smrznutog lisnatog tijesta
    1 umućeno jaje


    Priprema:

    1. Otopite pola maslaca u tavi. Pristavite luk i pirjajte ga 5 minuta dok ne omekša, ali ne smije potamniti. Dodajte gljive i kuhajte 5 minuta. Dodajte limunov sok i zatim sadržaj izvadite iz tave.
    2. Zagrijte ostatak maslaca u tavi; dodajte losos, miješajte i pirjajte 2 minute. Uklonite s vatre, malo ohladite i dodajte nasjeckano jaje, kopar, peršin te sol i papar po ukusu. Lagano promiješajte i odložite. U zdjelici promiješajte rižu i slatko vrhnje. Odložite.
    3. Izvaljajte pola tijesta na veličinu 15 x 25 cm. Ravno obrežite tijesto i sačuvajte odrezane rubove, te stavite tijesto na nauljeni lim za pečenje.
    4. Premažite tijesto nadjevom, ali pritom ostavite prazan rub od 3 cm. Na tijesto stavite pola riže, zatim smjesu lososa i jaja, pa smjesu s gljivama i napokon ostatak riže. Rub tijesta premažite umućenim jajetom.
    5. Izvaljajte drugu polovinu tijesta na veličinu 20 x 30 cm i položite ga preko nadjeva. Zalijepite rubove. Površinu pite zarežite na dva mjesta, ukrasite na dva mjesta i stavite hladiti 30 minuta. 6. Zagrijte pećnicu na 200oC. Premažite pitu jajetom i pecite 15 minuta. Smanjite na 180oC i pecite još 25-30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Poslužite s vrhnjem.

    Dobar tek!

    S.J.

     Prati nas na Viber Public Chatu!