Portugalski i grčki tradicionalni recepti za janjetinu i kozletinu

Gulaš janjetina kozletina krumpir mrkva shutterstock 179168627

Iako kozletina nije dio tradicionalne pripreme, često se koristi kao zamjena janjetini, a radi se o niskokaloričnom crvenom mesu koje se najčešće priprema na lešo ili na gulaš, te ispod peke.

U mnogim se europskim zemljama za uskršnje blagdane tradicionalno priprema janjetina, na razne načine, a u grčkoj je i dio velike religijske gozbe za Uskrs. 

Ovi recepti iz Portugala i Grčke mogu postati i dio vaše uskršnje gozbe, a ako svake godine jedete janjetinu, svakako se ove godine odlučite isprobati kozletinu.

Janjeći ili kozji gulaš na portugalski

Sastojci:

  • 1 kg janjeće ili kozje plećke
  • 90 ml maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 250 ml bijelog vina
  • 20 komada mladih krumpira
  • 4 velike mrkve
  • 250 ml vode
  • 220 g graška šećeraca
  • 1 grančica ružmarina
  • 45 ml crnih maslina
  • sol
  • papar

Priprema:

Pećnicu stavite grijati na 165°C. Odabrano meso izrežite na velike kocke, stavite u dublju tepsiju te dodajte 45 ml maslinovog ulja i meso, dodajte nasjeckani luk i prelijte bijelim vinom. Kuhajte minutu, a zatim dodajte oguljeni mladi krumpir i kuhajte još 2 minute dok krumpir ne dobije smećkastu boju. Začinite sa soli i paprom. Prekrijte s aluminijskom folijom i ostavite da se u zagrijanoj pećnici peče oko dva sata, do trena kada je meso mekano te kada se umak reducira. Tijekom ta dva sata, dva do tri puta okrenite meso i krumpir i dodajte vode ako smatrate da je potrebno.

Dok se meso peče, u tavu stavite mrkvu narezanu na trakice, dodajte vode i ostatak maslinovog ulja. Također začinite s soli i paprom, zaklopite i ostavite da se kuha desetak minuta. Dodajte grašak šećerac kojeg ste prije toga prerezali po dužini na pola, zaklopite i ostavite da se kuha 3 minute. Do tada bi tekućina od vode trebala potpuno nestati, no iscijedite ju ako je dodatno ostalo.

Pri serviranju, na meso dodajte ružmarin, dok na skuhano povrće crne masline.  

Lagana marinada koja odgovara i janjećem i kozjem mesu

Ovo je marinada koja odgovara svakom dijelu janjećeg ili kozjeg mesa, a ima okus Mediterana. Preporuča se marinirati meso najmanje 5 do 6 sati, no ipak je najbolje ako ostavite da se meso marinira preko noći u hladnjaku, odnosno 24 sata. Kada idući dan odlučite ispeći, meso s marinadom stavite u tepsiju, zatvorite aluminijskom folijom i ostavite da se peče 3 do 4 sata. Svaki sat pokušajte marinadu preliti preko mesa.

Sastojci:

  • 1 kg kozjeg ili janjećeg mesa – komad po vašem odabiru
  • 2-3 češne češnjaka
  • 45 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 30 ml vinskog octa od vrvenog vina
  • 30 ml senfa
  • 52 ml maslinovog ulja
  • 20 g suhog oregana
  • 5 g timjana
  • soli

Priprema:

Češnjak narežite na tanke trakice, a zatim napravite dovoljno duge i duboke udobine u mesu kako bi češnjak mogli staviti u njega. Zatim pomiješajte maslinovo ulje i ostale sastojke te meso stavite u keramičku, staklenu ili plastičnu posudu. Prelijte s marinadom. Potrudite se da je svaki dio mesa preliven s tim. Prekrijte s folijom i ostavite da odstoji.

Pećnicu ugrijte na 200 °C stupnjeva, a foliju zamijenite s aluminijskom te meso stavite peći u pećnicu dva sata. Nakon dva sata maknite foliju i marinadu prelijte ponovno po mesu. Zatim idućih sat vremena pecite bez folije, nakon toga meso okrenite za 180 stupnjeva i ponovno pecite sat vremena bez pokrivanja. Kada mislite da je gotovo, izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta na toplom mjestu.

Poslužite uz krumpire ili drugo povrće.  

Foto: Shutterstock

G. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!