Pripremite ljutkaste i zdrave popečke od skuše!

popecci, skusa, Shutterstock 167666831

Ako ćemo govoriti o hranjivoj vrijednosti, onda je skuša najbolja riba! Iako mnogi tvrde kako je najukusnija ako se pripremi na gradelama, vi je danas pripremite u toplini svog doma...

Skuša je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, 2,1 g na 120 grama mesa. Prema National Heart & Lung Instituteu samo 1 gram omega-3 masnih kiselina na dan kod muškaraca smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za čak 40 posto.

Osim što su zdrave za srce, skuše obiluju i drugim hranjivim tvarima. Kalcij i vitamin D, koji se nalaze u skuši, bitni su za jake kosti. Betakaroten i vitamin E mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica, koje uzrokuje pojavu raka, a također štite od srčanog napadaja i kapi. B-kompleks je nužan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a njegov nedostatak može rezultirati umorom, depresijom i slabljenjem imunološkog sustava.

Popečci od skuše

Za pripremu jela možete koristiti skušu koja vam je ostala od ručka ili svježe pripremljenu ribu. Recept je namijenjen za 4 osobe, pripreme traju 20 minuta, a  kuhanje 15.

Potrebni sastojci:

  • 300g fileta skuše (očišćeni fileti)
  • 350 grama pire krumpira (ohlađenog)
  • 6 komada mladog luka, nasjeckanog na fine kolutiće
  • 1 žlica umaka od hrena
  • 2 žlice brašna
  • 1 jaje – istučeno
  • 90 g krušnih mrvica
  • maslinovo ili kokosovo ulje
  • zelena salata po odabiru

Priprema:    

U velikoj posudi pomiješajte pire, luk, hren i skušu te od njih napravite 8 jednakih okruglih kolačića koje ćete uvaljati u brašno (otresite višak brašna), razmućeno jaje i krušne mrvice.        

Na zagrijanoj tavi, na maslinovu ulju, pržite kolačiće 5 minuta sa svake strane dok ne postanu tamno žuti. Poslužite sa  salatom

Napomena: Popečke možete pripremiti i dan ranije ili ih čuvati u zamrzivaču.

Foto: Shutterstock

Ana A.

 

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!