Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pripremite slasne krafne od zdravih i “laganih” sastojaka

Tradicionalno karnevalsko uživanje u krafnama često teško pada na želudac, pa se recepti za krafne nude i u “lakšim” varijantama sa zdravijim sastojcima.

Omiljene pokladne slastice možete “dotjerati” tako da koristite integralno (cjelovito) brašno, domaći med, smeđi šećer (pazite da to doista bude organski smeđi šećer dobiven iz šećerne trske), prirodna ulja i maslace, zamjenske zaslađivače poput stevije, crnu čokoladu s visokim udjelom kakaa…

“Zdravije” varijante krafni u pravilu se ne prže u dubokom ulju nego ih je najjednostavnije pripremiti u kalupima za krafne koji zahtijevaju tek minimalnu uporabu masnoće.

Za sve dolje navedene recepte vrijedi isto: zagrijte pećnicu na 180°C. Vrlo lagano namastite kalup. Napunite smjesom kalupe za krafne, ali ne do samog vrha, ostavite malo mjesta. Pecite 15-ak minuta. Pazite da se krafne ne prepeku kako bi tijesto ostalo mekano. Možete ih testirati čačkalicom – ako lako možete probosti sredinu krafne tako da čačkalica ostane suha, tijesto je pečeno. Još jedan pokazatelj da su krafne gotove jest “gipko” tijesto – krafna lagano “odskoči” kad je pritisnete. Izvadite kalup iz pećnice, pustite da se ohladi 5 minuta, a potom izvadite krafne iz kalupa.

Zob, grožđice & cimet

Sastojci:

  • 2 šalice zobene kaše
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice sjemenki lana
  • 1 šalica mlijeka (po želji možete zamijeniti bademovim ili sojinim mlijekom)
  • 1/2 šalice meda (ili smeđeg šećera)
  • 1 jaje (možete ga zamijeniti s 3 žlice mljevenih lanenih sjemenki pomiješanih s 1 žlicom vode)
  • 1 žlica vanilije
  • 1/3 do 1/2 šalice grožđica

Priprema:

U multipraktik stavite zobenu kašu, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i lan. Sve zajedno sitno sameljite u brašnastu smjesu.

U zdjeli pomiješajte mlijeko, med, jaje i vaniliju. Dodajte samljevenu smjesu i temeljito izmiješajte. Potom umiješajte grožđice.

Kokos, kardamom & vanilija

Sastojci:

  • 1/2 šalice kokosova brašna
  • 1/8 žličice sode bikarbone
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 šalice kokosovog ili smeđeg šećera
  • 1/4-1/2 žličice kardamoma
  • 2 jaja sobne temperature

  • 2 žlice maslinova ili kokosova ulja, ili drugog prirodnog ulja po izboru
  • 1/2 šalice mlake vode

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kardamom.

Izmiksajte zajedno šećer, ulje i jaje, pa dodajte u prethodno pripremljenu smjesu. Potom dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete kompaktnu i glatku smjesu.

Limun & mak

Sastojci:

  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1 žličica sjemenki maka
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 1 jaje
  • 1/3 šalice jogurta (ili mlaćenice, ili kiselog mlijeka)
  • 1/3 šalice grčkog jogurta
  • 1 žličica ulja
  • 2 žličice limunova soka
  • 1 žličica limunove korice
  • 1/2 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, mak, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, jogurt (ili mlaćenicu, ili kiselo mlijeko), grčki jogurt, ulje, limunov sok, limunovu koricu i vaniliju. Ovu smjesu dodajte u prvu zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro izmiješajte.

Banana & jabuka

Sastojci:

  • 2 banane
  • 1 šalica pirea (umaka) od jabuka ili prirodnog pekmeza od jabuka (za zamjenu možete izmiksati svježu jabuku)
  • 1/8 šalice prirodnog ulja po izboru (npr. maslinovo ili kokosovo)
  • 1 žličica vanilije
  • 1 jaje
  • 2 žličica meda
  • 1/4 šalice kokosova brašna
  • 3/4 šalice bademova brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

Izmiksajte banane i jabuke u glatku smjesu. Dodajte ulje, vaniliju, jaje, med i miješajte dok se smjesa ne poveže.

U drugoj zdjeli izmiješajte kokosovo i bademovo brašno, sodu bikarbonu, cimet i sol, pa ovu mješavinu dodajte u prvu zdjelu i sve temeljito izmiješajte.

Glazure za prste polizati

Gotove krafne po želji možete premazati s malo masnoće (prirodno ulje, otopljeni maslac) te ih posipati cimetom, uvaljati u prirodni kokosov šećer ili smeđi šećer kojeg možete pomiješati s cimetom i(li) kardamomom.

Čokoladnu glazuru napravite od crne čokolade s visokim udjelom kakaa (najmanje 70%). Kao glazura fino može poslužiti i mješavina kremastog sira, meda i malo ekstrakta vanilije. Krafne možete posipati kokosom, listićima badema, nasjeckanim orasima i lješnjacima…

Zdrava verzija čokoladne rapsodije

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo