Punjeni slatki dizani roščići

Roscici, kolaci

Ovi roščići od dizanog tijesta s maslacem neopisivo podsjećaju na francuske croissante, ali oni to nisu. Sasvim jednostavno i nimalo komplicirano dizano tijesto, traži samo malo više vašeg slobodnog vremena i dobit ćete fantastične meke i tople punjene kolačiće u kojima ćete sasvim sigurno uživati...

kNadjenite ih marmeladom, nutellom ili običnom čokoladom ili posebno sada aktualnim punjenjima od oraha, maka, lješnjaka, kestena ili sira...

Potrebno:

800 g namjenskog brašna (za dizana tijesta)
prstohvat soli
3 dcl mlakog mlijeka
1 svježa kocka kvasca
200 g maslaca
2 žumanca
120 g šećera

Za nadijevanje

marmelada od višanja
nutella ili nadjev od oraha
80 g oraha
1 žlica meda
malo vrućeg mlijeka
2 žlice šećera
1 bjelanjak
po želji žlica ruma
nadjev od maka napravite kao onaj od oraha samo izostavite rum

kPostupak:

(svi sastojci koje koristite neka budu sobne temperature)

1. Kvasac izmrvite, dodajte mu žličicu šećera te prelijte mlakim mlijekom. Pričekajte da se digne pjenica (držite na toplom). Za to vrijeme u manjoj posudi otopite maslac sa mlijekom i šećerom. Pustite da se ohladi.

2. Brašno prosijte, posolite i napravite u sredini jamicu. Dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko s maslacem, žutanjke i zamijesite glatko tijesto. Dobro ga kuhačom izradite dok se ne pojave mjehurići, po potrebi dodajte brašna. Prekrijte tijesto krpom i pustite na toplom da se digne.

3. Dignuto tijesto ponovno kuhačom dobro izradite i ponovno ostavite na toplom. Dva puta odstajalo i dignuto tijesto prepolovite i brašnom razvaljajte u oblik kruga i na debljinu 5-7 mm. Svaki krug tijesta izrežite na osam trokutića s jednim dužim krakom. Stavite nadjev po želji i zarolajte u oblik rošćića.

4. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Roščiće složite jedan do drugog na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pustite ih još kratko na toplom, a zatim stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih ukupno 20-ak minuta (nakon 15 min ih premažite žutanjkom), dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Gotove roščiće pospite šećerom u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!