Recepti za cheesecake i božićne kekse u skladu sa strogim pravilima keto prehrane

Cheesecake bademi

U ponudi je cheesecake, cheesecake okruglice, ali i neizostavna vruća čokolada.

Keto dijeta nastoji tijelo dovesti u stanje da za stvaranje energije koristi vlastite masnoće, a ne da energiju stvara, kako to obično biva, iz ugljikohidrata, no to je stanje pomalo nedostižno tijekom blagdana kada su u ponudi blagdanski kolači. Ipak health.com navodi čak nekoliko keto božićnih recepata s kojima nećete prekršiti niti jedno pravilo ketogene prehrane. 

Keto dijeta: 5 činjenica koje morate znati

Cheesecake s pekan orahom

Lagana krema od vanilije nadopunjena je karamel okusom pekan oraha te baze od iste namirnice. 

Sastojci:

Kora

  • 2 šalice pekan oraha
  • 6 žličica maslaca
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 1/4 šalice zdravog zaslađivača po želji

Krema

  • 450 grama krem sira
  • 300 ml vrhnja
  • 1/4 šalice zaslađivača
  • 1 žličica vanilije

Glazura

  • 200 grama pekan oraha
  • 1/4 šalice karamel umaka
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

Pekan orahe položite na lim i na srednjoj temperaturi pecite 5 do 8 minuta. Pritom ih ne zaboravite okrenuti kako se ne bi prepekli. Zatim ih ostavite da se hlade. 

Kora

Prepržene orahe usitnite, ali ih nemojte pretvoriti u maslac. Potom dodajte maslac, zaslađivač i vaniliju te umjesite. 

Gotovu smjesu položite na lim obložen papirom za pečenje te spremite u zamrzivač na hlađenje. 

Krema

Izmijesite krem sir pa dodajte zaslađivač i vaniliju i miješajte sve dok smjesa ne postane glatka i lagana. 

Potom kremu ravnomjerno nanesite na koru. 

Glazura

Pekan orahe izmiješajte s karamel umakom i soli tako da su pekan orasi u potpunosti pokriveni, a zatim žlicom nanesite glazuru na kremu cheesecakea. 

Gotov kolač ostavite na hlađenju bar tri sata, a idealno bi bilo kada bi na hlađenju bio preko noći.

10 namirnica koje morate uvrstiti u svoj plan ketogene prehrane

Vruća čokolada

Kakao, zaslađivač po izboru te prstohvat soli potrebno je izmiješati te ostaviti sa strane kako bi se mrvice kakaa i zaslađivača kasnije uspješno stopile s mlijekom.

U mlijeko s malom količinom kalorija, bademovo i konopljino mlijeko recimo, dodajte vrhnje te zagrijte na vatri. Temperaturu vatre namjestite na srednje nisku te u mlijeko i vrhnje dodajte smjesu od kakaa te miješajte dok ne proključa. 

Vruću čokoladu završite s nešto ekstrakta od vanilije, tučenog vrhnja te kakao praha. 

Božićni keksi

Sastojci:

  • 400 grama mljevenih badema 
  • 3 bjelanjka
  • 1 šalica zaslađivača po želji
  • 1 žličica soka od limuna
  • 2 žličice cimeta

Priprema:

Istucite bjelanjke u čvrstu smjesu te dodajte zaslađivač i sok od limuna, a potom i mljeveni badem te cimet. 

Oblikujte čvrstu smjesu za kekse te je prekrijte i spremite u zamrzivač na sat vremena. 

Ohlađenu smjesu spustite na jedan papir za pečenje, a drugim je prekrijte te valjajte sve dok ne bude 1 centimetara debela. 

Izrežite kekse po obliku po želji te ih spustite na lim obložen papirom za pečenje. 

U prethodno zagrijanoj pećnici, na 150 stupnjeva, pecite kekse do željene boje.  

Cheesecake okruglice s karamelom

Sastojci:

  • 2 pakiranja krem sira
  • 1 omekšali maslac
  • 1 žličica vanilije
  • 1/2 šalice zaslađivača
  • prstohvat soli
  • karamel umak

Priprema: 

Umijesite krem sir, maslac, zaslađivač i prstohvat soli, a gotovu smjesu pošpricajte vrućim umakom od karamele. 

Karamelu nanesite tako da vaše puslice dobiju ukrase od trakica te ih smjestite u kalupe te smrznite na 2 sata. 

Dobar tek!

Nutella, jaja i brašno su svi potrebni sastojci za ovaj kolač!

M.V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!