Riža s bademima

riza-desert

Ovaj slatkiš od riže u Danskoj se u prošlosti priređivao samo s jedim jedinim bademom.Tko bi ga našao, dobio bi 'bademovu nagradu', svinju od marcipana.

Potrebno vam je:
100 g riže okruglog zrna
1 l mlijeka, ½ vanilije
100 g oguljenih badema
1 gorki badem
3
/8 slatkog vrhnja, 3 žlice šećera
1 žlica poprženih listića od badema

Priprema:

  1. Rižu operemo i zakuhamo s mlijekom i narezanom vanilijom; kuhamo i stalno miješamo. Ploču štednjaka uključimo na blagu temperaturu, pa rižu za približno 45 skuhamo vrlo meko.
  2. Bademe krupno nasjeckamo, a vrhnje čvrsto istučemo. Iz riže na mlijeku uklonimo vaniliju i rižu pustimo da se ohladi.
  3. Umiješamo šećer, nasjeckane  bademe i tučeno vrhnje, slatkiš od riže stavimo u staklenu zdjelu i držimo ga nekoliko sati u hladnjaku. Pospemo listićima u bademu i uz to poslužimo vruć umak od višanja.

Umak od višanja:
Za umak od višanja ugrijte 500 g višanja iz staklenke sa sokom, zgusnite žlicom zamiješana škrobnog brašna i poboljšajte likerom od višanja.

Dobar tek!

D.Č.

 Prati nas na Viber Public Chatu!