Sarmice od lišća vinove loze

sarmice od vinove loze

Malo drugačija, ljetna varijanta sarmica. Birajte mlado i neprskano lišće vinove loze, a u nedostatku lišća vinove loze, poslužiti će i listovi raštike.

Sastojci:

  • k30-ak listova vinove loze
  • 750 g miješanog (junetina i svinjetina) mljevenog mesa
  • 200 g riže
  • vezica svježeg kopra
  • manja glavica luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • jaje
  • ulje
  • sol, papar
  • žlica octa
  • žlica glatkog brašna
  • sok jednog limuna
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • mileram po želji

Priprema:

Listove vinove loze operite i stavite kuhati petnaestak minuta u ključalu vodu, kojoj ste dodali žlicu octa.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte glavicu luka i dio kopra, pa ih kratko popržite na ulju. Dodajte rižu, koju istu tako popržite. Zatim dodajte meso i pržite na jačoj vatri dok ne promijeni boju, a onda smanjite vatru i ostavite da većina tekućine ispari. Dodajte protisnuti češnjak, sol i papar i kuhajte dok gotovo sva tekućina ispari. Ostavite da se malo ohladi, a zatim dodajte jaje i sve dobro promiješajte.

kListove loze ocijedite, pa na svaki stavljajte količinu mesne smjese veličine oraha i motajte sarmice. Slažite ih u posudu, koju ste lagano nauljili i dno joj prekrili listovima loze.

Pokušajte izabrati dovoljno široku posudu da u visinu ne slažete više od dva reda sarmica. 

Sarmice zalijte vodom, toliko da ih prekrije i kuhajte oko sat i pol, protresajući povremeno posudu i dodajući po potrebi vode.

Pred kraj na malo ulja prepržite žlicu glatkog brašna i zalijte s otprilike 200 ml vode, da dobijete svjetlu i blagu zapršku. Umiješajte sok pola do cijelog limuna, već prema ukusu ili ga potpuno izostavite, ako ne volite kiselo. Prelijte preko sarmica, protresite i kuhajte još idućih desetak minuta. Prije samog kraja po želji prelijte sa 250 ml vrhnja za kuhanje.

Servirajte s kuhanim krumpirima, lagano pouljenim i posutim koprom i poslužite s mileramom ili kiselim vrhnjem.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!