Sirutka potiče mršavljenje - zato kušajte palačinke od sirutke s bananom

Zobene palačinke banana (8)b

Sirutku možete upotrijebiti i u brojnim receptima, umjesto vode ili mlijeka za kruh i peciva, vafle, palačinke, ali i razne biskvitne kolače.

Ako kod kuće radite sir, kefir ili cijedite jogurt, mogli ste primijetiti da vam se tijekom izrade tih proizvoda izdvaja zlatno-žuta tekućina. To je sirutka, drevni lijek kojeg nipošto nemojte bacati. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom, bakrom, vitaminima, enzimima i i aminokiselinama.

Snažan je čistač jetre, pomaže kod reguliranja stresa, problema sa štitnjačom, poboljšava raspoloženje i štiti od upala i toksina. Budući da obiluje elektrolitima odlično hidratizira tijelo, omogućuje brz oporavak mišića nakon vježbanja, smanjuje apetit i potiče mršavljenje. Ako se bavite sportom i osjećate pad energije pokušajte konzumirati sirutku, puno je prikladnija nego razna energetska pića.

Zobene palačinke s bananom

Sastojci:

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 3dl sirutke
  • 1 jaje
  • 1 veću, zrelu bananu
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlicu meda (možete zamijeniti sladilom ili stevijom)
  • prstohvat soli
  • maslac ili kokosovo ulje za pečenje

Priprema:

Sameljite zobene pahuljice u blenderu da dobijete što sitnije brašno, dodajte prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Narežite bananu na kolutiće, dodajte sirutku, med i jaje pa sve miksajte u blenderu. Ako nemate blender, bananu izgnječite vilicom, jaja istucite s medom pa ulijte u praškaste sastojke. Umjesto jednog dijela zobenog brašna možete upotrijebiti i whey prah. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i otopite žličicu maslaca ili kokosovog ulja. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo sirutke.

Pecite palačinkice minutu-dvije sa svake strane. Poslužite s preljevom i voćem po želji. Ja sam napravila preljev od grčkog jogurta i meda.

Foto: Maja - Jedozovni duo

 Prati nas na Viber Public Chatu!