Sladoled: 4 brza i jednostavna ledena deserta za topli rujan

Shutterstock 119788993 sladoled

Domaće sezonsko voće, agrumi, egzotični plodovi... Sve se lijepo može "upakirati" u neodoljive ledene deserte. Donosimo slasne recepte:

Slatka dilema: kruške i(li) jabuke

Sastojci:

  • 300 g krušaka ili jabuka
  • 4 žlice šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 120 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Kruške (ili jabuke) ogulite, pošećerite i izmiksajte blenderom tako da smjesa bude glatka. Dodajte umućeno slatko i kiselo vrhnje, pa sve zajedno dobro umutite. Sladoled držite nekoliko sati u zamrzivaču da se stvrdne. Možete ga poslužiti posipanog cimetom, uz narezane svježe kruške ili jabuke.

Ledeno doba breskve

Sastojci:

  • 2-3 zrele breskve
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice kiselog vrhnja

Priprema:

Ogulite breskve i izvadite koštice. Izmjerite 400 grama breskvina “mesa” i narežite na kockice. Breskve i limunov sok miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer i kiselo vrhnje te dodatno izmiksajte. Smjesu izlijte u plitku posudu, prekrijte i zamrznite.

Sladoledna limunada

Sastojci:

  • 2,5 dcl vode
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 žlice svijetlog meda
  • sok i korice od 6 limuna
  • 5 grančica metvice

Priprema:

Zakuhajte vodu. Stavite šećer u prahu i med u lonac i ulijevajte kipuću vodu uz stalno miješanje, dok se sve potpuno ne otopi.

Dodajte, stalno miješajući, limunov sok i naribane korice. Napunite smjesom posudu za zamrzavanje i pustite da se mješavina lagano zamrzne. Potom izvadite, dobro promiješajte i ostavite da se zamrzne do stanja sladoleda. Poslužite ukrašeno listićima metvice.

Makrobiotički bananko

Sastojci:

  • 2 šalice zobenog ili sojinog mlijeka
  • 1 jušna žlica kuzu praha (ili 2 jušne žlice aru praha)
  • 1/2 šalice maslaca od lješnjaka
  • 2 zrele banane
  • 1/2 čajne žlice vanilije u prahu
  • 1/2 šalice agavina sirupa
  • 1/2 šalice tostiranih i sjeckanih lješnjaka

Priprema:

U dvije jušne žlice zobenog mlijeka razmutite kuzu da se potpuno otopi. Preostalo mlijeko zagrijte i miješajući dodajte rastopljeni kuzu pa miješajte na vatri još minutu.

Izmiksajte mlijeko s kuzuom, maslacem od lješnjaka, bananama, vanilijom i agavinim sirupom u glatku smjesu. Ostavite da se ohladi u hladnjaku.

Prije posluživanja pospite sjeckanim tostiranim lješnjacima.  

 

Više o sladoledu pronađite ovdje

 

I.V.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!