Slasna Doboš torta

Doboš torta_naslovna

Čuvenu Doboš tortu prvi je put pripremio kuhar, slastičar, vlasnik trgovine delikatesama i slastičarnice te pisac čak petnaestak knjiga o kulinarskim i slastičarskim umijećima Jozsef C. Dobos, 1885. godine.

Od tada, ova je torta jedna od napoznatijih i najomiljenijih na svijetu. Ako još niste, svakako isprobajte ovu čuvenu slasticu.

Krema od čokolade

4 jaja
170g šećera
2 vanilin šećera
150 g tamne čokolade
250 g maslaca na sobnoj temperaturi
1 žličica ruma

Doboš torta

1. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izradite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Zatim posudu stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje pjenjačom, dok se smjesa ne počne zgušnjavati (oko 10 minuta). Potom dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi. Kuhajte još otprilike 5 minuta i pred sam kraj kuhanja dodajte žličicu ruma. Kremu ohladite uz povremeno miješanje. U hladnu kremu umiješajte pjenasto izrađen maslac i sve zajedno još jednom dobro izradite mikserom. Kremu podijelite na 5 jednakih dijelova.

Biskvit

8 jaja
8 žlica šećera
prstohvat soli
10 žlica oštrog brašna

1. Pećnicu zagrijte na 170°C. Na 6 listova papira za pečenje olovkom nacrtajte pravokutnike veličine 20x30 cm.

2. Odvojite bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz dodatak soli istucite u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umiješajte brašno i na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na 6 jednakih dijelova.

3.
Jedan list papira za pečenja položite na veliki plitki lim za pečenje i namastite ga (obavezno!). Uzmite 1/6 smjese za biskvit i ravnomjerno je razmažite na ocrtani pravokutnik. Biskvitnu koru pecite maksimalno 5-6 minuta. Kora je tanka i stoga se jako brzo ispeče. Ona mora ostati svijetla, a ako je prepečete postat će izuzetno hrskava i krhka zbog čega biste kasnije mogli imati problema. Pečenu koru preokrenite na čistu kuhinjsku krpu i odstranite papir za pečenje. Isto ponovite i sa ostalim korama. Pečene kore obavezno pokrijte vlažnom krpom ili folijom kako se ne bi posušle na zraku prije sastavljanja kolača.

4. Iz zadnje kore kalupom željene veličine izrežite krugove (ili neki drugi oblik, poput srca, cvjetića, trokuta...). Pri tome imajte na umu da ti oblici moraju biti manji nego što će biti izrezane kocke torte, odnosno kolača.

Doboš tortaKaramel preljev

100g šećera
žlica maslaca
2 žlice limunovog soka

1. U posudi debljeg dna zagrijavajte šećer na visokoj temperaturi dok se ne pretvori u karamel. Posudu maknite s vatre, dodajte maslac i limunov sok te sve zajedno vratite na laganu vatru i miješajte dok se maslac sasvim ne otopi.

2. Maknite s vatre i pomoću žličice i nožića nanesite karamel na krugove od biskvita. Morate biti relativno brzi jer se karamel brzo stvrdne, no ako se to dogodi nije tragedija. Vratite posudu na laganu vatru i zagrijavajte karamel dok ne postane ponovo tekuć. Također, budite vrlo oprezni dok premazujete krugove jer je karamel izuzetno vruć i izaziva opekline. Premazane krugove ostavite na sobnoj temperaturi da se karamel osuši, a potom ih premijestite u limenu kutiju za kekse.

Sastavljanje

prženi lješnjaci (za dekoraciju)

1. Jednu biskvitnu koru položite na pladanj i ravnomjerno je premažite sa 1/5 kreme, poklopite drugom korom i opet premažite kremom. Ponovite postupak sa ostatkom kora i kreme pa tortu završite slojem kreme. Dakle, torta se sastoji od pet kora i pet slojeva kreme.

2. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata, a potom je izrežite na kocke željene veličine. Na svaku kocku stavite jedan prženi lješnjak i dva kruga premazana karamelom.

Monika Topolko
Sweet Sensation

 Prati nas na Viber Public Chatu!