Som u pivskom tijestu s tartar umakom

som u pivskom tijestu, nada duhovic

Pivo je tema igre za food blogere "Ajme koliko nas je" ovaj mjesec, a tu temu nam je zadala ovomjesečna domaćica Ana s bloga Kašičica šećera i prstohvat soli.

Pivo gotovo uvijek imam u svom frižideru iako nisam neki "pivopija" jer u godini dana ja maksimalno popijem jedno malo pivo. Veći "pivoljubac", rekla bi, moj je suprug kojem pizza nije pizza ako uz nju ne popije jedno, npr. tamno Tomislav pivo... U zadnje vrijeme na tržištu su se pojavile neke nove kombinacije piva i soka, još poznate i kao radler, kojim sam više oduševljena nego samim čistim pivom. Pića s dodatkom alkohola naprosto nisu moja pića, osim kad se radi nekim proslavama ili blagdanima, ali i tu je jedna čaša piva, vina ili šampanjca moj maksimum...

Pivo volim iskoristiti za prelijevanje pečenja ili rošitilja, iako me ovo tijesto s dodatkom piva apsolutno oduševilo i svojom konzistencijom nakon prženja i okusom i aromom, a sigurna sam da će pivo od sada sve češće biti dodatak mojim tijestima za paniranje. Ideja za ovaj recept došla je ovdje, s mojim nekim izmjenama i dopunama

Sastojci:

  • četiri svježa fileta soma
  • dva jaja
  • 1/2 žličice soli
  • 150 ml svijetlog piva
  • 150 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 200 grama glatkog brašna
  • suncokretovo ulje za prženje
  • limeta za posluživanje

Za tartar:

  • 150 g kvalitetne majoneze
  • 100 g milerama
  • dva-tri kisela krastavca
  • dva češnja češnjaka
  • peršin
  • sol, papar
  • sok pola limuna (po želji)

Postupak:

1. U zdjeli razbijte jaja, posolite ih i umutite pjenjačom. Zatim dodajte mlijeko, ulje i pivo. Postupno dodajte prosijano brašno stalno miješajući pjenjačom, da ne ostanu grudice i dok tijesto ne postane polurijetko. Takvo tijesto poklopite ili prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da odstoji. Za to vrijeme napravite umak.

2. Sitno nasjeckajte kisele krastavce, dodajte im dva protisnuta češnja češnjaka, sitno nasjeckan svježi peršin, posolite i popaprite. Na kraju umiješajte majonezu i mileram. Po želji možete dodati sok polovice procijeđenog limuna. Umak do posluživanja čuvajte na hladnom.

3. Filete soma oštrijim nožem narežite na kocke veličine 1,5 cm. Namočite ih u pripremljeno tijesto, vadite vilicom, višak procijedite i pržite po nekoliko kockica u vrućem dubokom ulju. Gotove ih izvadite šupljikavom žlicom na tanjur s kuhinjskim papirom koji će upiti višak masnoće. Poslužite tople uz prethodno pripremljen tartar umak

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!