Tart s mandarinama

ana surac, tart s mandarinama

Obožavam mandarine. Mogu ih jesti u neograničenim količinama i mogu vam reći da sam pomalo frustrirana što ima tako malo recepata koji uključuju mandarine.

Kao voće su prilično zapostavljene, ali sad ćemo stati tome na kraj. :) Glavna zvijezda današnjeg recepta je upravo – mandarina!

Hrskavo prhko tijesto kao podloga, lagani kremasti nadjev s izraženim okusom mandarina... Trebam li naglašavati koliko sam oduševljena ovom pitom? :)

Sastojci za prhko tijesto:

  • 220 grama glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 125 grama maslaca
  • 2 žlice hladne vode
  • 2 žutanjka
  • 1 bjelanjak

1. Stavite u posudu brašno, šećer u prahu, prstohvat soli i maslac te mijesite dok ne dobijete malo veće mrvice. Dodajte u to dva žutanjka, prethodno izlupana, i dvije žlice hladne vode. Mijesite dok sve ne postane kompaktno.

2. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite u frižider na 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C.

3. Izvadite tijesto iz hladnjaka i stavite na lagano pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte tijesto da bude tanko, prebacite ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite. Preko tijesta stavite izrezani krug od papira za pečenje i na to stavite grah da se tijesto ne digne tokom pečenja. Pecite na 180°C 10 - 12 minuta.

4. Izvadite tijesto iz pećnice, maknite grah i papir za pečenje i stavite u pećnicu na još pet-sedam minuta da se tijesto na dnu malo posuši.

5. Izvadite tijesto van i premažite ga cijelog razmućenim bjelanjkom i vratite još pet minuta u pećnicu. Na taj način će se stvoriti lagani film preko tijesta i kad se ulije nadjev ono neće postati gnjecavo, već će ostati hrskavo do kraja.

Za nadjev:

  • 170 grama šećera
  • 4 jaja
  • 100 grama slatkog vrhnja
  • 80 grama maslaca
  • Korica od 4 mandarine
  • Sok od 4 mandarine srednje veličine
  • Sok od polovice limuna

1. Miksajte žutanjke sa šećerom dok ne postanu svijetlo žuti i pjenasti. Umiksajte u to vrhnje, koricu mandarina i sok od mandarina i limuna. Sve dobro izmiješajte i ulijte nadjev u tijesto.

2. Pecite 40 – 45 minuta na 150°C. Ukoliko je nadjev malo mekši u sredini kad pitu izvadite iz pećnice – ne brinite, tokom hlađenja će se učvrstiti.

3. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i uživajte u mandarinama u nekom drugom obliku :)

 

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!