Tjestenina s umakom od gljiva

ana surac, tjestenina

Moje omiljeno jelo je definitivno tjestenina! Na sve načine... s malo rastopljenog maslaca i obilno posuta sirom ili poslužena s bogatim umakom. Samo kuhana ili zapečena - totalno mi je svejedno.

Mogla bih ju jesti svaki dan i uvjerena sam da mi ne bi dosadila :)

Danas vam donosim recept za tjesteninu s umakom od gljiva. Umak je snažnog, intenzivnog okusa, kremast i zasitan.

Sastojci:

  • 1 šalica sušenih vrganja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 crveni luk
  • Malo nasjeckanog češnjaka (po želji)
  • 250 grama šampinjona
  • Timijan
  • 1,5 dcl kvalitetnog bijelog vina
  • 4 žlice milerama
  • Sol, papar
  • Pola šalice vrhnja za kuhanje
  • Sir (Grana Padano, Parmezan)
  • špageti

Priprema:

1. Namočite vrganje u 2 dcl tople vode i kad omekšaju izvadite ih iz vode i narežite ukoliko za to ima potrebe.

2. Otopite maslac na tavi, dodajte nasjeckani luk i vrganje i dinstajte otprilike tri-četiri minute dok luk ne omekša, a vrganji ne dobiju laganu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i narezane šampinjone, timijan, posolite i popaprite.

3. Dinstajte oko sedam-osam minuta sve na srednje jakoj vatri dok šampinjoni ne omekšaju. Podlijte vinom i kuhajte dvije minute, a zatim dodajte vodu u kojoj su se močili vrganji i pola šalice vrhnja za kuhanje i kuhajte dok se umak ne reducira.

4. Za to vrijeme stavite kuhati vodu za tjesteninu. Možete koristiti bilo koju tjesteninu, ali ja s ovim umakom obično kombiniram špagete, kuhane al dente, naravno :)

5. Pred kraj u umak ubacite mileram i kuhajte još minutu dvije, stalno miješajući da se sve dobro poveže. Pomiješajte i s kuhanom tjesteninom i prije posluživanja obilno na svaku porciju naribati sir.

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!