Torta od čokolade i naranče

Torta od čokolade i naranče_naslovna

Sastojci:

Biskvit (za okrugli kalup promjera 24 cm):

130 g maslaca
200 g šećera
korica jedne naranče
3 jaja
130 ml mlijeka
50 g gorkog kakaa
160 g oštrog brašna
žličica sode bikarbone
žličica praška za pecivo

TortaZa natapanje biskvita:

100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
žlica ruma

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli kalup za tortu promjera 24 cm namastite i obložite papirom za pečenje.

2. Maslac i šećer pjenasto umutite. Dodajte narančinu koricu te jedno po jedno jaje uz neprestano miksanje. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo pa tu smjesu naizmjence s mlijekom postepeno umiješajte u smjesu maslaca i jaja. Smjesu izlijte u pripremljni kalup, poravnajte površinu i pecite 30-35 minuta, ovisno o jačini pećnice. Je li biskvit pečen, provjerite čačkalicom.

3. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, odstranite papir za pečenje i ostavite ga da se ohladi. Potom ga prerežite na dva jednaka dijela.

Krema od naranče (Orange curd)

2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
120 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
korica 2 naranče
korica 1 limuna
30 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
žličica želatine u prahu
80 g hladnog maslaca
200 ml slatkog vrhnja

1. U većoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke i šećer. Posudu stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje pjenjačom (ili još bolje električnim mikserom) dok se ne zapjeni, 1-2 minute. Potom dodajte narančin sok, koricu limuna i naranče i kuhajte i dalje miksajući dok se ne počne zgušnjavati.

Torta od čokolade i naranče2. Želatinu prelijte limunovim sokom i ostavite par minuta da nabubri, a potom ju dodajte u posudu s kremom. Kuhajte dok se želatina ne otopi, a potom maknite s vatre i umiješajte maslac narezan na kockice. Dobro izradite pjenjačom kako bi se maslac otopio. Ako vam smetaju sitni komadići narančine korice u kremi, procijedite ju kroz cjedilo. Kremu pokrijte plastičnom folijom tako da folija dotiče površinu kreme. Tako ćemo spriječiti formiranje korice.

3. Orange curd odložite u hladnjak preko noći. Ne brinite ako je krema prerijetka. Ona će se jako dobro stisnuti u hladnjaku, ali ju obavezno morate napraviti dan prije sastavljanja torte. Netom prije sastavljanja torte u orange curd umiješajte tučeno slatko vrhnje.

*Orange curd obavezno napravite dan ranije kako bi se ona imala vremena dobro ohladiti i stisnuti. Netom prije sastavljanja torte u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Krema od čokolade i naranče

200 g tamne čokolade s aromom naranče (70 posto kakaa)
2 jaja
2 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
korica 2 naranče
100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
2 listića želatine
2 žlice likera od naranče
150 ml slatkog vrhnja

1. Čokoladu razlomite i otopite na pari. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer te pjenasto izradite. Dodajte narančinu koricu te stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zapjeni. Potom dodajte otopljenu čokoladu i kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje.

Torta2. U međuvremenu želatinu prelijte hladnom vodom. Kad nabubri dobro je ocijedite, prelijte narančinim sokom i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Otopljenu želatinu dodajte u smjesu jaja, šećera i čokolade. Dodajte zatim i liker od naranče i sve zajedno kuhajte još 2-3 minute. Kremu potom procijedite kroz cjedilo (ako vam smetaju sitni komadići narančine korice) i dobro ohladite uz često miješanje. U sasvim hladnu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje.

*Ovu kremu također možete napraviti dan ranije. Još toplu kremu prekrijte plastičnom folijom tako da folija dotiče površinu kreme i stavite u hladnjak preko noći. Sat vremena prije sastavljanja torte kremu izvadite iz hladnjaka da malo omekša i izradite ju električnim mikserom. Potom u nju umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Sastavljanje:

Donju polovicu biskvita položite na pladanj i okružite ga prstenom. Biskvit prelijte sa malo narančinog soka i ruma pa na njega rasporedite čokoladnu kremu. Zagladite površinu i poklopite drugom polovicom biskvita koju ste također prethodno natopili smjesom narančinog soka i ruma. Tortu na kratko stavite u hladnjak, a potom odstranite prsten i cijelu tortu premažite kremom od naranče. Ukrasite čokoladnim mrvicama i dobro ohladite prije posluživanja.

Monika Topolko
Sweet Sensation

 Prati nas na Viber Public Chatu!