Torta od lješnjaka i slatkog vrhnja – idealna poslastica za cijelu obitelj

torta, Shutterstock 390299584

Vrhunska poslastica u kojoj se savršeno stapaju okusi čokolade, slatkog vrhnja i lješnjaka zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Torta od lješnjaka i slatkog vrhnja

Za okrugli oblik kalupa promjera 26 cm je potrebno:

Za tijesto

  • 140 g lješnjaka
  • 10 jaja
  • 170 g šećera

Za nadjev i ocaklinu

  • 1 vrećica ocakline od lješnjaka
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 40 g nasjeckanih lješnjaka
  • 20 g šećera
  • 1 vrećica vanili šećera

Priprema: 90 min

Pečenje: 50 min

  1. Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva, popržite lješnjake u pećnici pa ogulite kožicu. Sameljete ih na sitno.
  2. Razdvojite žumanjke i bjelanjke.
  3. U posudi izmiješate žumanjke, šećer i mljevene lješnjake.
  4. Istucite snijeg od bjelanjaca te ga umiješate u smjesu s lješnjacima.
  5. Kalup za pečenje obložite papirom potom stavite tijesto. Pecite 50 minuta.
  6. Izvadite kolač iz pećnice, ostavite ga 60 minuta u obliku, a potom izvadite.
  7. Rastopite ocaklinu u posudi uronjenoj u vruću vodu.
  8. Istucite slatko vrhnje za nadjev uz dodatak šećera i vanili šećera.
  9. Prerežete tortu na 2 dijela, na donju polovicu stavite nadjev, poklopite drugom polovicom tijesta te namažite preostali nadjev.
  10. Tortu premažite ocaklinom i po želji ukrasite lješnjacima

Izvor: Reader's Digest

Ana A. 

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!