Torta od smokava

smokva-torta

Iako se smokve u nas najčešće jedu svježe ili sušene, možete ih iskoristiti i u pripremi raznih jela. Za ovaj desert dovoljno vam malo vremena i volje, a rezultati govore sami za sebe!

Smokve su odličan izvor prehrambenih vlakana, minerala i polifenola. Odlično djeluju na zdravlje i pomažu u prevenciji i brojnih bolesti.

Smokve su dio mediteranske prehrane

Potrebno vam je:
175 g margarina/maslaca
175 g šećera
175 g oštrog brašna
175 g mljevenih badema
1 jaje
1 žumanjak
prstohvat mljevenog cimeta i soli
400 g džema od smokava (džemu dodajte vrećicu želatine)
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 175oC. Margarin, šećer, brašno, bademe, cimet, jaje, žumanjak i malo soli oko 20 sekundi miješajte mikserom dok smjesa ne postane gusta.
2. Polovicu smjese ulijte u kalup za pečenje (prethodno nauljen i posut brašnom).
3. Po smjesi namažite džem od smokava, prelijte drugom polovicom smjese i vilicom pritisnite i učvrstite rubove.
4. Pecite 45 minuta, sve dok tijesto ne postane zlatnožute boje. Ohlađeni kolač izrežite i pospite šećerom u prahu.

 S.J.

 Prati nas na Viber Public Chatu!