Tortice s pistacijama, limunom i bobičastim voćem

Tortice s pistacijama, limunom i bobicastim vocem

Ove tortice iziskuju malo više strpljenja, ali zaista vrijede uloženog truda. Pružite svojim ukućanima i gostima pravo osvježenje za sva osjetila.

Sastojci za 8 tortica promjera 8 cm

Biskvit

4 jaja
120 g šećera
60 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
60 g mljevenih pistacija (neslanih)
prstohvat soli

Odvojite žutanjke i bjelanjke. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst snijeg i ostavite sa strane. Žutanjcima dodajte šećer i pjenasto ih umutite mikserom. Pomiješajte brašno, pistacije i prašak za pecivo pa ih postepeno dodajte žutanjcima miješajući kuhačom. Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu prebacite u veliki lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Žlicom zagladite i poravnajte površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 12-15 minuta. Još topli biskvit prevrnite na čistu krpu, odstranite papir za pečenje i izrežite iz njega krugove pomoću kalupa u kojima ćete kasnije sastavljati tortice (metalni ili plastični kalupi u obliku cijevi, promjera 8cm). Od ostataka biskvita možete kasnije napraviti kuglice. Ostatke spremite u najlonsku vrećicu ili ih pokrijte krpom kako bi zadržali svježinu. Izrezane krugove od biskvita pokrijte krpom kako se ne bi osušili dok vi pripremate kreme.

kMousse od bobičastog voća

300 g crvenog bobičastog voća po izboru (maline, ribiz, jagode...)
400 ml krem jogurta
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica (10g) crvene želatine u prahu (ili 6 listića želatine)
4 žlice hladne vode (za želatinu)
250 ml slatkog vrhnja

Voće operite, osušite i propasirajte te po potrebi protisnite kroz cjedilo kako biste eliminirali sitne koštice. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag. Jogurt pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom te izradite električnim mikserom da se šećer otopi, a zatim mu dodajte propasirano voće i dobro promiješajte. Želatinu prelijte sa 4 žlice hladne vode i ostavite 5-10 minuta da odstoji (ako radite sa listićima pripremite ih prema uputstvu s pakiranja). Potom ju zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi i dodajte mješavini jogurta i voća. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak na 10-ak minuta. Kad se smjesa počne želirati dodajte joj tučeno slatko vrhnje i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu (mousse).

Mousse od limuna s pistacijama

350 g lemon curda (recept slijedi)
200 ml slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
2 listića želatine
20 g sjeckanih neslanih pistacija

Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag uz dodatak vanilin šećera. Želatinu prelijte sa malo hladne vode i ostavite da nabubri. Dobro je ocijedite i zagrijavajte na vrlo laganoj vatri dok se ne otopi, a potom je dodajte u lemon curd i dobro promiješajte. Postupno dodajte tučeno slatko vrhnje i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i laganu kremu. Na kraju umiješajte sjeckane pistacije.

kLemon curd

3 jaja
3 žumanjka
65g šećera
korica jednog limuna
120ml limunovog soka
prstohvat soli
150g hladnog maslaca

Sve sastojke osim maslaca stavite u veću zdjelu i dobro izradite mikserom. Kuhajte na pari uz stalno miješanje (najbolje električnim mikserom). Smjesa će najprije postati pjenasta i lagana, a zatim će se zgusnuti i pretvoriti u glatku kremu. Kad se to dogodi, kremu kuhajte još 1-2 minute, a zatim maknite s vatre i postepeno umiješajte maslac narezan na kockice. Kremu zatim protisnite kroz cjedilo i pokrijte prozirnom folijom tako da folija dotiče površinu kreme tj. lemon curda. Tako ćemo spriječiti nastajanje korice. Lemon curd dobro ohladite u hladnjaku prije pripreme moussa od limuna. Lemon curd može stajati do 5 dana u hladnjaku, a od ove količine sastojaka dobit ćete nešto više od 400g lemon curda.

Sastavljanje tortica

Za sastavljanje ovih tortica trebat će vam metalni ili plastični kalupi promjera 8cm i visine barem 7cm. Kalupe obložite papirom za pečenje te na dno svakog kalupa stavite krug od biskvita. Na biskvit ulijte mousse od bobičastog voća, poravnajte površinu i stavite u zamrzivač na 30 minuta da se mousse stisne. Zatim u kalupe rasporedite mousse od limuna, zagladite površinu i stavite u hladnjak preko noći. Bitno je da se kreme dobro stisnu kako bismo mogli skinuti kalupe.

Iduće jutro pažljivo skinite kalupe sa tortica. Uhvatite prstima kalup pri vrhu i lagano ga potegnite prema gore. Kalup bi bez većih poteškoća trebao skliznuti sa tortice, a papir za pečenje će ostati zalijepljen za tortice.

Tortice ukrasite voćem i sjeckanim pistacijama te poslužite dobro ohlađene.

 

Monika Topolko
Sweet Sensation

 Prati nas na Viber Public Chatu!