Vatruški

vatruski

Volite isprobavati gastronomske specijalitete stranih zemalja? Tradicionalni ruski kolačići sa sirom - vatruški, jelo je za vas.

Iako je napoznatija varijanta sa sirom, vatruški su jednako ukusni i s grožđicama, krumpirom, špinatom ili gljivama. Okusima se poigrajte prema vlastitoj mašti i ukusu!

vatruski-russinarecipesPotrebno vam je:
Za nadjev:

500 g svježeg nemasnog sira
1 žličica kiselog vrhnja
2 jaja, ½ žličice soli
1 prstohvat bijelog papra
1 žličica šećera

Za tijesto:
300 g brašna
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
80 g maslaca, 1 jaje
1
/8 kiselog vrhnja

Za mazanje:
1 žumanjak

Priprema:

  1. Svježi sir stavimo u sito da se ocijedi – treba biti dobro suh – zatim ga protisnemo kroz sito i pomiješamo s kiselim vrhnjem, jajima, solju, paprom i šećerom, pa stavimo na 45 minuta u hladnjak.
  2. Od brašna, praška za pecivo, soli, maslaca, jajeta i kiselog vrhnja zamijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, umotamo u pergament-papir i ostavimo na 45 minuta u hladnjaku.
  3. Pećnicu ugrijemo na 200oC.
  4. Tijesto razvaljamo na debljinu od 3 mm, pa od njega izrežemo okrugle ploške; polovica plošaka treba biti promjera 12 cm, a druga polovica 9 cm.
  5. Na sredinu većih plošaka stavimo po dvije žlice smjese od sira i pokrijemo ih manjim ploškama. Rubove većih plošaka namažemo žumanjkom i preklopimo preko manje ploške.
  6. Tortice od sira pečemo 20 minuta u pećnici.

Dobar tek!

S.J. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!