Hrana i recepti

Hrana i recepti

Voćna salata s vinom

Pripremanje: 20 minuta
Pečenje: 45 minuta

Potrebni sastojci za 4 – 5 osoba

l2 neprskane naranče
3 nektarine (ili 6 polovica bresaka iz kompota)
2 kivija
1 limun
15 dag svježih ili zamrznutih malina
2 žlice šećera u prahu

Potrebni sastojci za sirup

6 dag kristal-šećera
1 dl slatkastog vina ili prošeka

Priprema

  • Pažljivo operite nektarine, prepolovite ih, izvadite im koštice, a meso narežite na tanke ploškice.
  • Operite naranče četkom pod mlazom vruće vode. Pažljivo ih obrišite, pa narežite na tanke kriškice zajedno s korom – nemojte ih, dakle, guliti. Povadite im koštice.
  • Stavite nektarine i naranče u zdjelu i pospite šećerom u prahu, te nakapajte limunovim sokom.
  • Zdjelu pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
  • kNačinite sirup: u malu posudu uspite kristal šećer, dodajte 2 žlice vode i, miješajući, zagrijavajte na niskoj temperaturi.
  • Šećer će se najprije otopiti, a zatim pretvoriti u karamel.
  • Kad postane zlatnožute boje, maknite karamel sa štednjaka. Odmah, malo-pomalo, primiješajte vino da se karamel sasvim otopi.
  • Kad se dobiveni sirup ohladi, stavite ga u hladnjak, gdje će ostati do trenutka posluživanja.
  • Neposredno prije posluživanja voću primiješajte oguljen i narezan kivi, te odmrznute ili očišćene oprane (ako su svježe) maline.
  • Zalijte sirupom.

Voćna salata uvijek se poslužuje dobro ohlađena. Možete ju pripremati od miješanog svježeg voća ili u kombinaciji s onim iz kompota – u slučaju da ste, primjerice, uzeli kompot od bresaka, sok dodajte sirupu načinjenom s karamelom.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo