Zasladite život – napravite vlastitu čokoladu

Čokolada, praline, slatko, desert, Shutterstock 204960403

Čokolada usrećuje – povećava razinu serotonina, tzv. hormona sreće u mozgu, a pozitivno djeluje i na srce i krvne žile. U umjerenim količinama može samo podići raspoloženje i razbuditi krv!

Objavljujemo recept za čokoladu koja u svom sastavu nema industrijskih dodataka niti šećera, a njena priprema je iznimno jednostavna!

Sastojci:

  • 100 g kakao maslaca
  • 100 g sirovog kakao praha
  • 50 g kravljeg maslaca
  • meda ili stevije po želji
  • mrvicu soli
  • dodaci po želji

Priprema:

Na pari iznad vode otopite kakao maslac i kravlji maslac, i to na što nižoj temperaturi jer će u suprotnom kakao maslac postati jako gorak. Dodajte kakao prah pa med ili steviju i mrvu soli. Čokolada s medom je ukusnija, ali malo mekša od one sa stevijom. Smjesu postavite u kalup i čuvajte u frižiferu jer, pošto nema nikakvih industrijskih dodataka, na sobnoj temperaturi se iznimno brzo topi.

Prije lijevanja smjese u kalup, na njegovo dno možete staviti zdrave dodatke po želji, bilo da se radi o slatkim bobicama, sušenom voću ili orašastim polodovima. Preporučamo tostirane lješnjake, čips od kokosa ili goji bobice.

Ova čokolada može se napraviti i bez kakao maslaca, tako da ga u potpunosti zamijenite kravljim maslacem, no u tom slučaju će čokolada biti još mekša.

Mekoća čokolade ovisit će o omjeru kakao maslaca, kakao praha i kravljeg maslaca. Eksperimentirajte s omjerima dok ne dobijete željenu mekoću, odnosno tvrdoću čokolade.

Dobar tek!

Pročitajte kako se zagrijati uz vruću čokoladu s mentom.

Foto: Shutterstock

J. P.

 Prati nas na Viber Public Chatu!