Zdjelice s trešnjama

zdjelica-s-tresnjama

Možete je napraviti kao obiteljsku pitu u kalupu većeg promjera ili napraviti svaku za sebe u malim vatrostalnim zdjelicama.

Sastojci (6 vatrostalnih zdjelica):

Tijesto:

50 g šećera u prahu
100 g maslaca
2 žlice cimeta i do ostatka od 150 g glatkog brašna
1 žličica soli

Zdjelica s trešnjama

Krema:

2 jaja
50 g šećera
50 g omekšalog maslaca
2 žlice gustina
200 ml vrhnja za šlag
250 g ricote
aroma vanilije
šaka odkoštenih trešanja

Za ukras:

6 lijepih trešanja s peteljkom
malo cimeta i šećera u prahu

Priprema:

1. Zamijesite prhko tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku barem pola sata.

2. Pripremite kremu od navedenih sastojaka. Istucite jaja sa šećerom, dodajte otopljeni maslac i gustin, vrhnje za šlag i na kraju lagano umijesite ricotu i aromu vanilije.

3. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i izrežite 6 krugova promjera kojeg su i vatrostalne zdjelice u kojima ćete peći. Od drugog dijela izrežite 6 oblika prema želji (cvijet, srce), ali u sredini svakog napravite otvor.

Zdjelica s trešnjama4. Postavite krugove na dno zdjelica i nabockajte vilicom. Slažite po 3-5 odkoštenih trešanja na dno svake, ovisno o tome koliko su vam zdjelice velike i koliko voća volite. Ulijte kremu. Pecite 15-20 minuta na 200-220°C, dok krema ne nabuja i uhvati se korica.

5. Izvadite iz pećnice i brzo poslažite pripremljene oblike kao šeširiće na kremu i vratite još 10-15 minuta u pećnicu dok sve ne dobije lijepu boju.

6. Izvadite, pustite da se malo ohladi, lagano posipajte šećerom u prahu i cimetom, a onda u otvore na "šeširiću“ stavite trešnje s peteljkom.


Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!