Uz ružmarin bolje pamtimo!

ruzmarin-caj-biljni

Ružmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja. I neki prirodni proizvodi od ružmarina, poput šampona, čaja ili ružmarina u vodi za kupanje, mogu povoljno djelovati na Alzheimerovu bolest.

RužmarinNeke studije tvrde kako oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala molekule kisika u organizmu imaju utjecaj na Alzheimerovu bolest. Ako je doista tako, ružmarin je idealna pomoć kod takvih stanja. Ova ljekovita mediteranska biljka sadrži nekoliko desetaka antioksidansa – spojeva koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno je učinkovita ružmarinska kiselina.

Ružmarin također sadrži šest spojeva koji sprječavaju poremećaje acetilkolina. Zanimljivo je da i aromaterapeuti preporučuju upotrebu ružmarinova ulja za liječenje Alzheimerove bolesti. U istu svrhu oni često koriste ulja metvice, koromača i kadulje.

Ružmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja. I neki prirodni proizvodi od ružmarina, poput  šampona, čaja ili ružmarina u vodi za kupanje, mogu povoljno djelovati na Alzheimerovu bolest.

Dobra vijest je ta da je upotreba ružmarina u svim oblicima sigurna i ugodna, odnosno može proizvesti malu ili nikakvu štetu.

Ružmarin i sapunOd ružmarinovih spojeva koji usporavaju poremećaje acetilkolina, nekoliko ih se, ako ne i svi, mogu apsorbirati kroz kožu, a neki vjerojatno mogu zaobići prepreke u moždanom krvotoku. Tako bi redovita upotreba šampona od ružmarina mogla značajno pomoći u očuvanju acetilkolina u mozgu, naš kao što to čini i lijek takrin.

Biljni šampon koji sadrži ružmarin može se kupiti kao industrijski proizvod, ali možete ga napraviti i sami. Recept je vrlo jednostavan; tinkturu ružmarina trebate dodati svom omiljenom biljnom šamponu.

Osim boljeg pamćenja, ružmarin ima i druga pozitivna djelovanja. Ova biljka olakšava disanje, stimulira funkciju bubrega i probavu, potiče rad limfnog sustava i metabolizam, te stimulira cijeljenje rana i opeklina.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!