7 stvari koje obavezno morate imati u ljetnoj putnoj ljekarni

Putna ljekarna ruksak prva pomoć lijek

Spremate se na put i spakirali ste ono osnovno za dobar ljetni provod - kupaće kostime, ručnike za plažu, šarenu ljetnu odjeću, udobnu obuću i dobru volju. Često ih se ne sjetimo, ali postoji i par osnovnih stvari iz ljekarne koje bismo trebali uvijek imati uz sebe.

Dječja i odrasla putna ljetna ljekarna trebaju sadržavati otprilike iste stvari. Naravno, potrebno ju je prilagoditi sebi i svom stanju, ali postoji sedam suputnika koje bi i oni najzdraviji trebali uzeti sa sobom.
  1. Antipiretik i analgetik - sirup ili tablete za snižavanje temperature i protiv bolova
  2. Probiotici i rehidracijske soli kod proljeva (češće kod djece)
  3. Antacidi - lijekovi kod žgaravice i bolova u želucu (češće kod odraslih)
  4. Antiseptički sprej i flastere, zavojni materijal, sterilna gaza
  5. Mast ili kreme protiv uboda insekata (repelenti) ili nakon uboda insekata (antihistaminici)
  6. Sredstava za zaštitu kože prilikom i nakon sunčanja (jednako važno za djecu i odrasle)
  7. Digitalni toplomjer
I kod djece i kod odraslih koji boluju od kroničnih bolesti važno je ponijeti adekvatnu medicinsku dokumentaciju iz koje se može razaznati o kojoj bolesti se radi. Također je važno ponijeti popis kroničnih lijekova koje osoba uzima kao i dovoljnu količinu lijekova za boravak na godišnjem odmoru.
Ako bolesnik uzima stalnu terapiju treba ju jednako i bez prestanka uzimati i za vrijeme godišnjeg odmora.

Popis lijekova na koje ste alergični

Ukoliko ste skloni mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obvezno ponesite antiemetike. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan.
Za osobe koje imaju alergije na određene vrste lijekova dobro je staviti podsjetnik u novčanik ili nabaviti narukvicu na koju se može staviti popis lijekova na koje je osoba alergična.
Trebamo biti svjesni svojih mogućnosti i ograničenja pa se sukladno općoj kondiciji i općem zdravstvenom stanju tako ponašati i na godišnjem odmoru. To znači da nije dobro obarati rekorde u planinarenju ili plivanju ako i inače nismo tome vični.
I svakako, na godišnjem odmoru treba se dobro odmoriti - psihički i fizički!
 
Foto: Shutterstock
 Prati nas na Viber Public Chatu!