Ako imate genetske predispozicije za infarkt, ova vam navika može spasiti život!

srce., Shutterstock 249410962

Novo istraživanje je potvrdilo da će tjelovježba smanjiti rizik od infarkta kod ljudi koji za njega imaju genetsku predispoziciju.

Iako mnogi smatraju da se malo toga može učiniti ako je u pitanju genetika, dokazano je da vam mogu pomoći jednostavne aktivnosti za koje sigurno možete odvojiti nekoliko trenutaka u danu – i pobijediti genetiku. 

Nova su istraživanja objavljena u magazinu American Heart Association’s journal, Circulation, a bazirala su se na analizi prikupljenih informacija od strane oko 500 000 osoba, starih od 40 do 69 godina, i njihove genetske predispozicije u periodu od 6 godina te su zaključili kako samo malo više fizičke aktivnosti može očuvati zdravlje srca za visokih 49 posto kod osoba koje imaju genetske predispozicije za infarkt. 

U 7 koraka prevenirajte srčani udar!

Koje vježbe voli srce?

Brzo hodanje: Jedna je studija utvrdila je kako hodanje dva i pol sata tjedno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 30 posto, iako mnogi stručnjaci preporučuju hodanje i do između 30 i 60 minuta pet puta tjedno. Toliko je, naime, potrebno kako biste srcu osigurali optimalno zdravlje. 

Trčanje: Kao i kod hodanja, trebate početi laganijim tempom, primjerice pet minuta se rastezati prije samog trčanja. Studija sveučilišta Stanford School of Medicine tvrdi kako redovito trčanje ne samo da pomaže srcu, već i usporava proces starenja.   

Teretana, pilates, trčanje, planinarenje... Kako ove aktivnosti djeluju na zdravlje?

Vožnja biciklom: Najbolja prednost ovakvog vježbanja jest da održavate ubrzan ritam otkucaja srca kroz dulji vremenski period. Stručnjaci preporučuju najmanje 20 minuta vožnje biciklom kako biste izvukli maksimalnu korist. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!