Boli vas želudac nakon jela? Pomažu bakini čajevi za bolju probavu!

Caj menta shutterstock 41524138

Suvremena prehrana obiluje rafiniranim (industrijski prerađenim) namirnicama koje teško "sjedaju" u želudac, a kad se tome još pribroje stres i sjedilački način života... Probavne tegobe postale su svojevrsna epidemija.

Na sreću, bakini recepti još uvijek pomažu - ublažite zastoje, mučninu i bolove tradicionalnim čajevima od osušenog ljekovitog bilja. Ipak, ne pretjerujte - nisu svi čajevi iznimno blagi poput kamilice i komorača. Pridržavajte se uputa u pripremi, i savjetujte se s liječnikom i/ili fitoterapeutom, osobito ako imate druge zdravstvene tegobe i uzimate lijekove.

Za bolju probavu

  • Pomiješajte 20 g cvjetova kamilice, 20 g paprene metvice, 10 g stolisnika, 10 g kičice, 10 g korijena žutog sirištara. 2 čajne žličice mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta, a potom ocijedite. Čaj pijte nezaslađen tijekom objeda.
  • 1-2 čajne žličice stolisnika prelijte sa 200-250 ml vrele vode, ostavite pokriveno 10 minuta. Pijte nezaslađen čaj 3-4 puta na dan za vrijeme obroka.
  • Pomiješajte 25 g lavandina cvijeta, 25 g mažurana, 25 g kadulje i 25 g lista paprene metvice. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite pokriveno 10 minuta. Pijte nezaslađeno, pola sata prije jela. 

Protiv mučnine

  • 1-2 čajne žličice paprene metvice prelijte sa 250 ml kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta pa ocijedite. Pijte nezaslađeno, 1-2 šalice dnevno, u malim gutljajima.

Protiv nadimanja, grčeva i upala

  • Pomiješajte po 25 g plodova komorača, anisa, korijandra i kima. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml vrele vode. Pijte nezaslađeni čaj 1-2 puta dnevno.
  • Pomiješajte 20 g korijena sladića, 20 g cvjetova kamilice, 5 g listova matičnjaka i 5 g paprene metvice. 1 čajnu žličicu mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta, a potom ocijedite. Nakon objeda popijte šalicu nezaslađenog čaja.

Za bolji rad jetre i žuči

  • Pomiješajte 20 g tratinčice (cvjetovi i listovi) i 20 g koprive. 2 čajne žličice mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i ocijedite. Tijekom dana pijte 2-3 šalice nezaslađenog čaja.
  • 1 čajnu žličicu korijena vodopije (cikorije) prelijte sa 200 ml vrele vode, pustite da odstoji pokriveno 10 minuta. Pijte 2-3 šalice na dan, nezaslađeno, prije jela.
  • Pomiješajte 20 g maslačka (korijen i zelen), 20 g listova paprene metvice, 10 g cvjetova nevena. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, ocijedite i tijekom dana pijte 2-3 šalice nezaslađenog čaja.

Muči vas probava? Imamo odgovore liječnika na 5 najčešćih pitanja!

I.V.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!