Digitalna kolposkopija - detaljan pregled vrata maternice

ginekolog Shutterstock 212633365

Kolposkopija je dijagnostički postupak kojim se nadopunjuje nalaz Papa testa kod sumnje na postojanje premalignih ili malignih promjena vrata maternice.

Premaligne promjene vrata maternice ili CIN-ovi (cervikalne intraepitelne neoplazije) te početni rak vrata maternice najčešće se ne vide prostim okom, te je potreban detaljan pregled vrata maternice i rodnice pod povećanjem i snažnim osvjetljenjem uz pomoć specijalnog pokretnog mikroskopa koji je smješten ispred rodnice (kolposkop).

Kao i Papa test, kolposkopija se izvodi jednostavno i potpuno bezbolno tijekom uobičajenog ginekološkog pregleda u spekulima.

Osjetljivost kolposkopije u otkrivanju CIN promjena je približno kao i Papa testa (60-80 %), međutim kada se primijene zajedno, pouzdanost u otkrivanju premalignih promjena raste na preko 90 %.

Cilj primjene kolposkopije

Pomaže vidjeti odgovaraju li promjene na vratu maternice onima u nalazu Papa testa, kolika je proširenost tih promjena te odrediti sumnjiva mjesta s kojih treba uzeti tkivo za patohistološku analizu (biopsija).

Da bi se bolje prikazale promjene, vrat maternice se najprije premazuje otopinom 3 % octene kiseline i potom jodnom otopinom (Lugol).

Tradicionalna kolposkopija se izvodi direktnim gledanjem površine vrata maternice uz pomoć binokularnog optičkog sutava uz povećanje, najčešće 10 - 15 puta, a nalaz se shematski crta na kolposkopskom obrascu.

Danas se u svijetu sve više razvija i primjenjuje digitalna kolposkopija, a taj trend prati i Poliklinika Eljuga. Naše ginekološke ambulante opremljene su i optičkim i digitalnim kolposkopom.

Razlika digitalnog od tradicionalnog kolposkopa je što ima LED izvor svjetlosti koji daje dvostruko jaču svjetlost, tehnologija auto-fokusa, CCD/optic dizajn i 20 puta digitalni zoom.

Vrhunski FULL HD video kolposkop integriran je u moderan ginekološki stol sa LCD ekranom na kojem se direktno vidi prikaz vrata maternice uz istovremeno pohranjivanje slika u bazu podataka koje se potom mogu ispisati na ginekološki nalaz.

Obzirom da se slike prikazuju na velikom LCD ekranu, pacijentici se tijekom pregleda može pokazati i objasniti o kakvim je promjenama riječ, simultano nalaz može proučavati više stručnjaka, a pohranjene slike se mogu uspoređivati i prezentirati na stručnom konziliju Poliklinike te po potrebi telemedicinom zatražiti mišljenje eksperata kolposkopije u bilo kojem dijelu svijeta.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!