Zdravlje

Zdravlje

Pet opasnih kombinacija hrane i lijekova – mogu izazvati ugruške i oštetiti jetru

Shutterstock

Neke namirnice mogu poboljšati učinkovitost lijeka, dok je druge mogu smanjiti. Osim toga, neke kombinacije mogu imati i ozbiljnije zdravstvene posljedice

Ono što jedemo ima veliki utjecaj na to kako naša tijela obrađuju lijekove. Većina lijekova ne smije se uzimati na prazan želudac, neki se uzimaju prije obroka, neki pola sata poslije… Međutim, neovisno o tome kada ih je najbolje uzimati, važno je i što jedemo. Neke namirnice mogu poboljšati učinkovitost lijeka, dok je druge mogu smanjiti.

Riješite se glavobolje u par minuta uz prirodne namirnice

Donosimo vam pet kombinacija lijekova i hrane koje bi trebalo izbjegavati kako biste izbjegli zdravstvene komplikacije.

1. Grejp i statini

Statini su lijekovi koji snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi. Oni su i najčešće korišten lijek za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Imaju brojne nuspojave vezane uz skeletne mišiće te uzrokuju bolove u mišićima.

Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da je opasno konzumirati grejpfut sa mnogim statinima jer potenciraju nastanak boli u mišićima. Iako je grejp zdravo voće, ujedno je dokazana i njegova interakcija s čak 85 lijekova. Naime, on sadrži furanokumarine koje blokiraju enzim potreban za metabolizam određenih lijekova u tankom crijevu i jetri.

Zaključak – grejp je zdrav, ali samo ako ste zdravi!

2. Mliječni proizvodi i antibiotici

Mlijeko, sir i jogurt mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Problem nastaje u kalciju koji se veže za antibiotik u probavnom traktu i tako mu smanjuje apsorpciju i učinkovitost.

Da biste to izbjegli, bolje je uzeti antibiotike nekoliko sati prije ili nakon što jedete mliječne proizvode. Također, treba biti oprezan sa zrelim i odstajalim sirevima i mesom ako uzimate inhibitore monoamin oksidaze za depresiju, jer ta hrana sadrži aminokiselinu tiramin, a lijekovi za depresiju smanjuju sposobnost tijela za preradu tiramina, rekao je britanski famaceut Shamir Patel za The Sun.

Shutterstock

To bi vas moglo dovesti u rizik od visokog krvnog tlaka, bolova u prsima i povišenih otkucaja srca.

3. Lisnato povrće i razređivači krvi

Ako uzimate lijekove za razrijeđivanje krvi obratite pažnju na to koliko zelenog lisnatog povrća jedete. Namirnice poput špinata, kelja i brokule inače se preporučuju jer obiluju vitaminima, a između ostalog su bogate vitaminom K. On pak igra ulogu u zgrušavanju krvi, tako da te namirnice mogu poništiti efekte lijekova za razrijeđivanje krvi.

Stručnjaci kažu kako ne morate ovo povrće potpuno izbaciti iz prehrane ako ste na ovoj vrsti lijekova – samo ne pretjerujte.

10 zdravih namirnica koje lako mogu ugroziti naš plan mršavljenja

4. Alkohol i lijekovi protiv bolova

Većina ljudi zna da se antibiotici ne miješaju s alkoholom, no nisu jedini. Neki lijekovi protiv bolova, antidepresivi i lijekovi protiv dijabetesa također mogu uzrokovati niz komplikacija kada su u interakciji s alkoholom. Miješanje može dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija.

5. Kava i antipsihotici

Antipsihotici se koriste u liječenju šizofrenije, bipolarnih poremećaja i jake depresije. Ali ako se uzimaju s kofeinom može se dogoditi da tijelo apsorbira manje ovih lijekova nego ako ih uzmete s vodom.

Shutterstock

Neke studije pokazuju da kofein može povećati nuspojave nekih antipsihotika i lijekova za ADHD, što dovodi do povećanja broja otkucaja srca i krvnog tlaka.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo