Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 zdravih namirnica koje lako mogu ugroziti naš plan mršavljenja

Ako ste počeli vježbati i paziti na prehranu kako biste smršavili, važno je da znate da čak i hrana koju smatramo zdravom može biti kalorična i dovesti do neočekivanog debljanja.

Nedavno je skupina nutricionista upozorila da je osnovno označavanje kalorija pogrešno, što znači da mnogi ljudi jedu više kalorija nego što misle.

Postoji mnogo dezinformacija oko kalorija, a za potrošače je ključno, bez obzira jesu li na dijeti ili ne, da imaju točne informacije o tome što jedu, kaže profesor Richard Wrangham sa Sveučilišta Harvard dodajući kako su javnosti davane pogrešne informacije o energetskoj vrijednosti mnogih namirnica.

Zatim tu su problemi s dodacima hrani, veličinama porcija, skrivenim šećerima i osnovnim, prirodnim pretpostavkama (voće je dobro, zar ne? Da, ali u pravilnim količinama).

Ovo je 10 odličnih namirnica samo ako s njima ne pretjerujemo

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje može pomoći u smanjenju lošeg kolesterola i poboljšanju vašeg imunološkog sustava, ali prelijevanje njime svake salate i dodavanje u svako jelo loša je ideja jer svaka žlica sadrži 119 kalorija. Dakle, samo četiri žlice maslinovog ulja čine gotovo četvrtinu preporučene dnevne potrošnje kalorija za žene. Samo polako.

Foto: Shutterstock

Voćni sokovi
Biste li pojeli tri naranče odjednom? Vjerojatno ne, ali čaša 100 % soka od naranče od 250 ml, napravljena od soka te tri naranče, sadrži oko 110 kalorija.

Dehidrirana hrana
Kada uzimate tekućinu iz hrane za proizvodnju suhog voća, povećavate njen sadržaj kalorija. Izbjegavajte jesti hrpe sušenog voća jer je vrlo lako u samo jednom međuobroku unijeti preveliku količinu kalorija.

Orašasti plodovi
Zdravi su i odličan su izvor proteina i biljnih ulja, ali su i vrlo kalorični. Ograničite se na jednu ili dvije žlice odjednom, kako biste bili sigurni da ne prelazite preporučeni dnevni unos.

Foto: Shutterstock

Namazi
Mnogi namazi reklamiraju se kao zdravi pa iako sadrže važnu dozu proteina, sadrže i puno kalorija. Jedna žličica (10 g) maslaca od kikirikija
sadrži 62 kalorije.

Banane
Banane imaju veliku nutritivnu vrijednost, ali jedna srednja banana sadrži 100 kalorija – što je ekvivalent desetominutnom trčanju.

Shutterstock 232801840

Jogurti
Možda ćete se iznenaditi kad vidite jogurt na popisu, ali s velikom raznolikošću koja je dostupna na policama supermarketa, morate pripaziti pri odabiru. Mala posuda jogurta može sadržavati do 250 kalorija.

Žitarice za doručak
Unatoč svim kampanjama da su žitarice za doručak zdrave, one i dalje sadrže puno kalorija. Preporučena veličina porcije je 30 g, što sadrži 110 kalorija. Povećanjem veličine porcije na 50 g, povećavate unos kalorija za 75 kalorija po porciji.

Shutterstock

Smoothie
Kao i sa sokovima, sa smoothiejima je vrlo lako povećati unos kalorija. Kombinirajući mlijeko, voće, povrće i proteinske prahove u vašoj omiljenoj mješavini, lako možete dosegnuti 400 kalorija. Ako koristite smoothie kao zamjenu za obrok, bit će dobro, ali kao međuobrok sadržaj kalorija će biti previsok.

Preljevi za salatu
Neki preljevi za salatu mogu povećati kalorije zdravog obroka na više od onih koje sadrži hamburger s pomfritom. Tri žličice preljeva za salatu sadrže 50 do 85 kalorija. Budite oprezni pri odabiru dressinga i koristite ih štedljivo.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo