Evo zašto ne smijete ignorirati bolove u čeljusti

zubobolja, Shutterstock 539410768

Ako se često budite s ukočenom vilicom, napetim vratom i glavoboljom, razveselit će vas vijest da to ne morate trpjeti.

Izvor bolova mogu biti žvačni mišići ili čeljusni zglob. Najčešće pacijenti osjećaju i ograničeno otvaranje usta. Bol može biti stalno prisutna ili se javljati prilikom žvakanja, zijevanja, ljubljenja te može znatno otežati normalnu svakodnevicu. Škripanje zubima u snu ili bruksizam je pretjerano stiskanje zubi bez svjesne kontrole. Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tijekom spavanja i posljedica je stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Naravno, ako je bol česta i nepodnošljiva savjetuje se posjet liječniku.

Koje su posljedice?

Možda ne mislite da je "škripanje" zubima stvar oko koje se trebate uzrujavati, pogotovo jer većina nas to čini, ali ono može uzrokovati određene probleme poput uništene cakline i osjetljivosti zubi.

Otvarate boce zubima? Jedete previše kisele hrane? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

Kako si pomoći?

Najbolje su rješenje udlage, naprave koja se uglavnom izrađuje u gornjoj čeljusti i sprečava da se zubi dodiruju.

Pojedinci smatraju da akupunktura može biti dobra metoda za opuštanje čeljusti jer i djeluje tako da opušta mišiće. U zadnje se vrijeme kao pomoć spominje i Botox koji dopušta čeljusti da se opusti uz djelovanje do 8 mjeseci. Ako mislite da kod vas do problema dolazi zbog stresa, posavjetujte se sa specijalistom, a možda i iskren razgovor s prijateljem pomogne.

Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!