Hipotireoza: što sve utječe na smanjeno funkcioniranje štitnjače?

stitnjaca

Kod bolesti štitnjače nije problem u samoj žlijezdi, ističu liječnici – štitnjača je ovdje "žrtva imuniteta". Što točno utječe na nju? Što može dovesti do autoimunog odgovora štitnjače?

Suha koža, umor, opća slabost, otežana koncentracija, zatvor, bolne ili neredovite menstruacije, lomljivost noktiju, natečenost ruku i nogu, neobjašnjeno debljanje, prorijeđene obrve i kosa… sve su ovo simptomi hipotireoze, tj. stanja nedovoljnog stvaranja hormona štitnjače. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična upala štitnjače - autoimuna bolest Hashimotov tiroiditis.

Kod bolesti štitnjače nije problem u samoj žlijezdi, ističu liječnici – štitnjača je ovdje "žrtva imuniteta". Što točno utječe na nju? Što može dovesti do autoimunog odgovora štitnjače?

1. Kroničan stres

Jeste li opterećeni većom količinom stresa na poslu ili kod kuće? Stres je jedan od češćih faktora koji mogu rezultirati autoimunom reakcijom oslabljenja imuniteta.

Provjerite koji su to ljetni načini ublažavanja stresa.

2. Netolerancija na hranu

Uglavnom je riječ o soji, mlijeku i glutenu kao tvarima na koje su mnoge osobe netolerantne. Problem je u tome što imunitet reagira prilikom probave ovih namirnica i jave se simptomi koji utječu na kvalitetu života osobe. Obavezno se podvrgnite pretrazi tolerancije na određene namirnice.

3. Deficit nutrijenata

Je li vaše tijelo opskrbljeno dovoljnim količinama sunčevog vitamina (vitamina D), selena, magnezija i drugih nutrijenata? Ako je odgovor negativan, vrlo je izvjesno da će se to odraziti na vaš imunitet.

4. Kakva su vaša crijeva?

Poremećena crijevna propusnost može biti odgovorna za mnoge bolesti i stanja, poput žgaravice, zatvora, ali i poremećaja štitnjače. Ovdje je riječ o povećanoj propusnosti crijevne stjenke - veliki prostori nastali među stanicama crijevne stjenke omogućuju prodor bakterija, toksina i dijelova hrane, što dovodi u pitanje zdravlje cijelog tijela.

5. Inzulin

Otpornost na inzulin i povezana stanja mogu pogoršati bolesti štitnjače, stoga je potrebno obratiti posebnu pozornost na njih.

6. Toksini

Za poremećaj štitnjače također mogle biti odgovoran i povećan unos teških metala i toksina. Analizirajte svoj režim prehrane i razgovarajte s liječnikom kako biste se podvrgnuti pretrazi na metale.

7. Neravnoteža estrogena

Problemi sa štitnjačom mogući su kod žena čija je ravnoteža estrogena narušena.

8. Unos joda

"Povijesno, zbog manjkavog unosa joda prehranom nastajale su povećane štitnjače (guše ili strume) koje su imale slabiju funkciju. Dodavanje joda u kuhinjsku sol, najučinkovitijim načinom osiguranja dovoljne količine joda u organizmu, toga je sve manje. Da bi se stvarala normalna količina hormona, tjedno je potrebno u organizam unijeti oko 1 mg joda. Najbolji izvori su riba, mlijeko, jaja", tvrdi Ante Škaro, dr.med.spec. otorinolaringologije, kirurg glave i vrata u svojoj kolumni Funkcionalne bolesti štitne žlijezde (2. dio).

Neki stručnjaci tvrde kako soja utječe na funkcioniranje štitnjače i savjetuju njeno izbjegavanje, jednako kao i izbjegavanje namirnica poput brokule, cvjetače, jagoda, kruški, kikirikija i repe. Liječenje hipotireoze podrazumijeva nadoknadu hormona koji nedostaje u obliku tableta, tj. konzumaciju sintetskih hormona. Pri tome je od izuzetne važnosti redovito pratiti stanje hormona štitnjače.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!