Hrvatski je dan nepušenja – Dan bez duhanskog dim

cigareta, pusenje

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima ujedno je i prvi dan Korizme, zato što je to vrijeme kada većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživaju tijekom godine.

Pušenje je još uvijek društveno prihvatljiva i često povezana i s drugim rizičnim i/ili nepoželjnim ponašanjima kao što su konzumacija alkohola, uzimanje droga, delinkventno i antisocijalno ponašanje. Svrha obilježavanja ovog dana je usvajanje pozitivnog stajališta građana da je moguće prestati pušiti, ne zapaliti cigaretu 24 sata i tako se uvjeriti kako je to dostižan cilj. Značajno je i stvaranje podupirućeg socijalnog okruženja za sve pušače koji žele prestati pušiti. Međutim, duhanski dim štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenim prostorijama i izloženi su tzv. pasivnom pušenju. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je pušenje i dalje glavni preventabilni uzrok smrti u svijetu.

Pušenje, kao i posljedice pušenja za ljudsko zdravlje i okoliš, predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Pušači su definirani kao ovisnici kada trebaju cigaretu bez obzira na situaciju, ovisni su isključivo o nikotinu i ne mogu prestati pušiti niti nakon spoznaje o štetnosti ove navike. Procjenjuje se da će u 21. stoljeću od posljedica pušenja umrijeti jedna milijarda ljudi.
 
Najčešće bolesti koje se izravno povezane s pušenjem su:

  • kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB)
  • rak pluća (dušnika, dišne cijevi i pluća)
  • rak usne šupljine, grla, jednjaka
  • ishemična bolest srca
  • aneurizma (proširenje) aorte
  • rak mokraćnog mjehura
  • rak gušterače
  • cerebrovaskularni incidenti (moždani udar).

Dnevno se u Zagrebu popuši 10 milijuna cigareta od kojih nastane 140 kilograma katrana. Stoga i ne čudi da krvožilne bolesti predstavljaju najveći javno zdravstveni problem suvremenog svijeta, a pušenje jedan od najvećih čimbenika rizika koji dovodi do spomenutih krvožilnih bolesti.

Osim što je loše za vaša pluća, krvne žile, srce, mozak, pa čak i seksualni život, pušenje je izrazito štetno za vašu kožu. Pušači su četiri puta skloniji lošem snu nego nepušači, te stoga imaju izraženije podočnjake i natečenije oči. Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1,4 godine stariji od nepušača. Jednako tako, cigarete utječu na opskrbu tkiva kože krvlju, pa brže nastaju bore.

Prestati pušiti može svatko i nikad nije kasno prestati!

Stručnjaci ističu kako se do 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi te olakšano hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje kašalj i otežano disanje, dok se funkcija pluća poboljšava. Godinu dana nakon prestanka pušenja trostruko se smanjuje rizik od srčanog udara, a nakon pet godina jednak je kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka rizik za pojavu raka pluća je dvostruko manji nego u pušača.  

Hrvatski dan bez dima je dan kojim želimo podsjetiti javnost na važnost prestanka pušenja. Danas je prilika da pušači razmisle o tome i pokušaju ne zapaliti cigaretu te izaberu zdraviji i kvalitetniji život bez pušenja.
 
"Najlakše je prestati s pušenjem. Ja sam to učinio tisuću puta!",  poznata je rečenica pisca Marka Twaina. Stoga, ako pušite, preispitajte svoju naviku i provedite barem današnji dan bez duhanskog dima!

Dnevno se u Zagrebu popuši 10 milijuna cigareta od kojih nastane 140 kilograma katrana. Stoga i ne čudi da krvožilne bolesti predstavljaju najveći javno zdravstveni problem suvremenog svijeta, a pušenje jedan od najvećih čimbenika rizika koji dovodi do spomenutih krvožilnih bolesti.

Osim što je loše za vaša pluća, krvne žile, srce, mozak, pa čak i seksualni život, pušenje je izrazito štetno za vašu kožu.

Pušači su četiri puta skloniji lošem snu nego nepušači, te stoga imaju izraženije podočnjake i natečenije oči. Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1,4 godine stariji od nepušača. Jednako tako, cigarete utječu na opskrbu tkiva kože krvlju, pa brže nastaju bore.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov "Alfa Victus program" preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. CD možete kupiti u našem Webshopu: Alfa Victus.

Također, prestati pušiti možete i sa SmokeLess BioG Chip karticom koja ne smanjuje količinu dima, već samo njegove štetne učinke, i to od prvog trenutka upotrebe. Eksperimenti i svjedočanstva korisnika pokazali su da dim cigarete tretirane SmokeLess karticom, postaje lakši, gubi svoj teški miris, umanjuje iritacije ždrijela i ostalih dišnih organa, kao i kašalj. Opušci više nemaju onako intenzivan ružan miris. Kao ni odjeća, zavjese, auti te male prostorije.

SmokeLess BioG Chip karticu možete kupiti pouzećem u našem web shopu: SmokeLess.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"/K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!