Imela - ispod nje se ljubimo, a važna je i zbog ljekovitih svojstava

Imela

Koliko god da se o ljekovitosti imele raspravljalo iznoseći argumente za i protiv, stručnjaci još uvijek nerado istupaju u javnost kada je riječ o učinkovitosti u terapiji raka.

Imela je poluparazitska biljka bijele boje koja raste u obliku zimzelenog grma , a tisućljećima se upotrebljava zbog svojih ljekovitih sastojaka u sprečavanju i liječenju niza boljki. No, znanstvenicima je zanimljiva i zbog mogućnosti njezina djelovanja na liječenje raka, pa čak i AIDS-a. 

10 najboljih božićnih začina koji će vas oduševiti

Evo nekoliko stvari koje niste znali o imeli:

1. Duga povijest

Imela ima dugu povijest ljekovitosti, a upotrebljava se tisućama godina kao lijek za brojne bolesti, a mnogi je koriste i danas.

2. Oprezno korištenje

Samo stručno pripremljeni ekstrakt imele koristi se kao regulator krvnog tlaka, cirkulacije, hormonalnog sustava...

Muškatni oraščić - omiljeni blagdanski začin, prirodni lijek i afrodizijak

3. Pomaže kod glavobolje

Imela je prirodno sredstvo protiv glavobolje, vrtoglavica, grčeva, pa čak i depresije, a osobito je dobra protiv napada angine pektoris, arterioskleroze, umora i iscrpljenosti organizma. 

4. Odličan diuretik

Imela ima i diuretičko djelovanje, pospješuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slučajevima kad bolesnik zadržava mokraću. Učinkovita je i protiv reume i bubrežnih kamenaca.

6 omiljenih zimskih začina koji čuvaju vaše zdravlje

5. Raširena u Aziji

U mnogim se krajevima Azije i sjeverne Afrike i danas, više nego u Europi, koristi protiv epilepsije, histerije, astme, vanjskog i unutrašnjeg krvarenja, kroničnih grčeva...

6. Ne iskušavajte sami!

Svima koji vole pripravljati domaće "lijekove" savjetuje se da sami ne iskušavaju plod imele, nego neka nabave ekstrakt od licenciranog proizvođača.

5 jednostavnih savjeta za blagdane bez stresa (koji doista pomažu)

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!