Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 najboljih božićnih začina koji će vas oduševiti

Cimet, anis, vanilija i muškatni oraščić, samo su neki od začina koji će u vaš dom unijeti dašak Božića.

Vjerojatno i vi kada zamišljate Božić, osjetite miris bakinih ili majčinih kolača u zraku. Kako bi si i sami priuštili tu mirisnu harmoniju, vrijeme da svoje kuhanje obogatite najpoznatijim božićnim začinima i krenete u stvaranje svojih novih mirisnih uspomena. Božić će zbilja ove godine biti u zraku!

Cimet

Već smo više puta pisali o svim dobrobitima cimeta, od toga da se uz čaj od cimeta može sniziti kolesterol, do toga da uravnotežava razinu šećera u krvi. Osim njegovih zdravih učinaka, vjerujemo da će vas upravo miris cimeta prvo asocirati na Božić. Ovaj začin glavni je sastojak božićnih keksa, medenjaka i kolača, ali i kuhanog vina koje ne bi bilo ono što je bez cimeta. On se dobiva od unutrašnje kore istoimenog zimzelenog drveta, koja se uvija u štapiće. Iako postoji i do 250 vrsta cimeta, najpopularniji su cejlonski i kasija, a potonji je češći u trgovinama u Hrvatskoj. Cejlonski se ipak smatra nešto zdravijim, pa ako ga imate priliku koristiti u vašoj prehrani, bolje odaberite njega!

Klinčić

Klinčić je božićni začin koji je nalik čavliću, a vjerojatno ste upoznati s njim jer su vaše bake i majke s njim ukrašavali naranče. Sam po sebi ima specifičan topao miris koji će vas vratiti u djetinjstvo. Osim što se koristi za ukrašavanje, također se koristi u raznim pečenjima, riži, grahu i ukiseljenom povrću. Klinčić je odličan za bolju probavu, a koristi se i za liječenje probavnog sustava i dišnih puteva, te je također prozvan i prirodnim antioksidansom. Može se dodati i u kuhano vino kako bi otpustio svoj slatkasti okus, a začin je i mnogih božićnih kolača. 

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić jedan je od omiljenih božićnih začina, a nije ni čudno s obzirom na njegovu aromu i okus. Odlično se uklapa u raznovrsna jela, slana i slatka, te u čajevima, a također je i odličan za naše zdravlje ako ga koristimo u minimalnim količinama na dnevnoj bazi. Osim što se predlaže dodavanje oraščića pri kraju pečenja, također se mogu s njim začiniti različite juhe, umaci i kolači – poput kolača s đumbirom. Možda najpoznatija upotreba je u medenjacima, pravim blagdanskim keksima koje možete “zaliti” kuhanim vinom s dodatkom oraščića i potpuno uživati u aromi. Također, muškatni oraščić izuzetan je prirodni lijek i afrodizijak.

Đumbir

Kao i prethodna tri začina, i đumbir se može koristiti u svim vrstama jela, a za hladne je dane posebno dobar čaj s đumbirom. Osim što će vas ugrijati, također može pomoći kod bolova, poput menstrualnih ili glavobolje. Đumbir se također dodaje u medenjake, a globalno su poznati tzv. gingerbread man, medenjaci s đumbirom u obliku čovječuljaka koji sve više postaju i jedan od zaštitinih znakova Božića.

Menta

Menta ili metvica za sve su sezone odlični, a osim što ljeti može pomoći kod hidratacije, također su česti začin božićnih deserata. Najfiniji među njima je vruća čokolada s dodatkom mente, koja se može dodavati u obliku likera za pravo zagrijavanje. Također se može dodavati čaj ili se koristiti čokolada s okusom mente. Kao i u vrućoj čokoladi, menta je osvježavajući začin za božićne kekse, a potrebno vam je tek nekoliko kapljica kako bi svoje goste zaveli ovim okusom. Osim toga, menta je začin koji i stimulira probavu što će vam sigurno trebati nakon božične večere ili ručka, kao što može i pomoći kod glavobolje.

Kardamom

Kardamom, kao i đumbir, često se dodaje medenjacima. Uz njega će vaši medenjaci s đumbirom dobiti skoro limunsku aromu. U takvim se slasticama, koristi mljeveni, a vaš će kolač s narančom podignuti na sasvim novu razinu. Prije upotrebe u slanim jelima, kardamom se treba popržiti. Ovaj je začin odličan za marinade, pogotovo za piletinu, dok ove godine možete spremiti i kruh sa kardamom, inače tradicionalan norveški recept, koji će vam donijeti posebni blagdanski okus. Kardamom je također prirodni lijek kod problema s mokrenjem, te potiče apetit i smanjuje povišenu temperaturu.

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis samim svojem izgledom budi blagdansko raspoloženje. S njim možete začiniti također razne specijalitete, no potrebno ga je stavljati u malim količinama zbog jačine njegove arome. Diljem Europe trend je koristiti anis u božićnim desertima, a sa svojim slatkastim okusom podići će svaku voćnu salatu, kompot, slatki kruh i božične kolače i kekse. Osim toga, čaj od anisa će vam pomoći kod probave, kao i kod problema s dišnim putevima. Također, čaj od anisa odličan je za smirivanje nadutosti nakon božićne gozbe.

Vanilija

Vanilija je začin koja se često nalazi u receptima, ali ju ne treba miješati s vanilin šećerom. Iako vanilin šećer daje okus vanilije, tek kad probate pravu vaniliju – shvatit ćete koji je njen pravi okus. Takozvane, mahune od vanilija mogu se koristiti par puta u pripremi slastica, a može se prepoloviti i po pola ako želite da ostavi jači okus. Tradicionalni su vanilini roščići za pripremu kojih je potrebna tek jedna mahuna, dok će vas sigurno razveseliti cupcakesi od vanilije. Osim u slasticama, vanilija je i izuzetno zdrav začin koji opušta, te koja ublažuje zubobolje i opekotine. Osim toga, odlična je u trudnoći za ublažavanje mučnina, kao i kod akni.

Piment

Piment je još poznat kao jamajkanski papar – a okusom podsjeća na nekoliko začina, klinčić, muškatni orašić i cimet. Upravo će on okupirati sve vaše pupoljke, a vjerujemo da upravo to tijekom blagdana i želite. Osim što ima okus sličan drugim božićnim začinima, također je odličan i u kombinaciji s njima – pogotovo u slasticama. No, odličan je u kombinaciji s svinjetinom i piletinom te u raznim likerima. Kao i neki od drugih začina, ljekovit je za probavne smetnje i uspješan u borbi protiv nadutosti.

Kadulja

Poznata kraljica Mediterana je začin koji ima puno ljekovitih svojstava, ali i hrani donosi bezbroj okusa. Svakako se ove blagdane odlučite na uklapanje kadulje u gozbe, bez obzira koje ste meso odabrali – osim u marinadi, možete s njom jednostavno “premazati” meso. Čaj od kadulje je izuzetno zdrav, a pomoći će vam kod snižavanja temperature te će regulirati rad crijeva i želuca. Također, kadulja je biljka koja ima antibakterijsko djelovanje, a pomaže i kod raznih bolova, poput migrene, i smanjuje razinu šećera u krvi.

Pogledajte odlične recepte božićnih kolača, te pročitajte koja su su blagdanska jela zdrava za vaše srce. 

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo