Kako smanjiti rizik raka prostate?

muskarac

Rak prostate je najčešća vrsta raka u Europi, a tijekom života, od raka prostate oboli svaki šesti muškarac.

"Manji dio muškaraca koji imaju stanice raka u svojoj prostati oboli od manifestne bolesti. Samo deset posto njih umrijet će od posljedica te bolesti, što znači da je danas postotak izlječenja jako velik. Rano otkrivanje donosi gotovo stopostotno izlječenje", tvrdi dr. Neven Kapun, specijalist urologije.

Ova vrsta raka najčešće nema simptome, nego se razvija tijekom godina. Jednom kada se simptomi jave, tada je kasno jer se bolest proširila. Simptomi uključuju pritisak na mjehur, učestalo, isprekidano i otežano mokrenje, praćeno s krvi u urinu, akutni zastoj urina, bolovi u kostima i dr. Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, tj. jednom godišnje odlaziti na preglede, savjetuju stručnjaci.

Na svu sreću, postoje određeni faktori rizika za rak prostate koji nas mogu natjerati na promjene stila života. Jedino ovako možete smanjiti svoje izglede razvijanja ove maligne bolesti, savjetuje dr. Broan J. Moran, onkolog Adventist Hinsdale bolnice.

Doduše, ne mogu se svi faktori rizika kontrolirati. U one s kojima se rađamo svrstavamo dob, rasu i obiteljsku povijest. Rizik raka prostate raste s godinama, najčešći je kod muškaraca starijih od 65 godina, a sada se i dobna granica za prvo kontroliranje PSA pomakla s 50 na 40 godina.

Prema istraživanjima Afroamerikanci su 60 posto skloniji ovom raku u odnosu na bijelce, a osobe koje žive u sjevernijim krajevima izložene su većem riziku smrti zbog raka prostate. Nedostatak sunčeve svjetlosti u zimskim mjesecima negativno utječe na zdravlje prostate, no u tom slučaju si  možete pomoći dodacima s vitaminom D.

Muškarac čiji otac ili brat ima rak prostate ima dva puta veće izglede i sam razviti ovu malignu bolest. Rizik se dalje povećava ako je rak dijagnosticiran članu obitelji prije 55. godine.

Prehrana

Prema istraživanjima, rak prostate je moguće povezan s prehranom koja je bogata mastima. Kako biste očuvali zdravlje svoje prostate, preporučuje se režim prehrane koji je dobro naklonjen srcu.

Ovo podrazumijeva mnogo antioksidansa likopena koji se nalazi u voću i povrću, kao što su rajčice, ružičasti grejp ili lubenica. Namirnice koje sadrže selen, mineral u tragovima, mogu utjecati na sprječavanje raka prostate. Birajte brazilske orahe i morske plodove.

Jednako tako, od velike pomoći može biti i zeleni čaj. U muškaraca koji boluju od raka prostate, a koji su ispijali veće količine zelenog čaja, došlo je do značajnog smanjenja količine biomarkera koji dijagnosticiraju i procjenjuju napredovanje te zloćudne bolesti, pokazalo je to nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research.

Pretilost

Pretili muškarci (indeks tjelesne mase veći od 30) češće razvijaju rak prostate od muškaraca koji nemaju problema s težinom. Stoga je važno držati suvišne kilograme pod kontrolom.

Pušenje

Pušači su u većoj mjeri osobe kojima je dijagnosticiran rak prostate, stoga liječnici savjetuju ostavljanje cigareta za zdravo srce, ali i prostatu.

Vježbanje

Zdravi život uz smanjenje unosa masne hrane, alkohola i cigareta uključuje i redovitu tjelovježbu. No za dobrobiti ne morate nužno ostaviti pola litre znoja u teretani: i žustra šetnja od pola sata može učiniti čuda za vaše zdravlje i kondiciju.

Istraživanja su pokazala kako osobe koje redovito vježbaju u većoj mjeri paze na to kako se hrane. Na ovaj način možete pobijediti dva faktora rizika istovremeno.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!