Leće i alergija: najbolji savjeti za bezbrižno proljeće

Lece, vid, oci

Nosioci kontaktnih leća, koji pritom pate od alergija mogu se sresti s brojnim neugodnosti u određeno doba godine, pogotovo u proljeće.

Nelagodnosti u većini slučajeva uzrokuju alergeni iz zraka koji se počinju lijepiti za kontaktne leće. Čini se kako spomenuti alergeni uzrokuju simptome poput svrbljivosti, vodenih i natečenih očiju. Predstavljamo vam pet savjeta koji će vam pomoći da lakše preživite razdoblje nelagode.

k1. Nosite naočale kad kod je to moguće

Alergeni kao što su pelud i prašina često se "lijepe" na tanku površinu leća. Prelazak na naočale pomoći će vam u izbjegavanju alergijskih napada.

2. Često čistite kontaktne leće

Čišćenje će držati vaše leće podalje od alergena. Razmislite o korištenju otopina bez konzervansa, kako biste izbjegli moguće alergijske reakcije. Ako nosite leće za jednokratnu upotrebu, razmislite o njihovoj što češćoj zamjeni.

3. Koristite hladne obloge za oči

Kad vam oči nateknu i zacrvene se, oduprite se porivu za trljanjem. Na taj ćete način pogoršati upalu šireći alergene. Hladni i vlažni oblozi će vam pomoći da se oslobodite neugodnosti.

k4. Održavajte vlažnost očiju

Alergeni izazivaju suhoću očiju. Kako biste spriječili moguće iritacije, održavajte vlažnost umjetnim suzama. One će isprati sitne čestice koje iritiraju oči.

5. Posjetite oftalmologa

Specijalist za oči će vam preporučiti medicinske proizvode koji će olakšati pojedini simptom. Neki proizvodi mogu čak pomoći i u prevenciji alergijskih napada. Oftalmologa trebate posjetiti kako biste isključili moguće probleme koji nisu povezani s alergijom.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!