"Mi" parovi bolji su u svađama

par-bracni-savjetnik-problemi-veza

Iako vas parovi koji sve rade zajedno mogu živcirati, supružnici koji koriste "mi" način izražavanja bolje i konstruktivnije rješavaju svađe, nego parovi "individualci".

SvađaNova studija je ustanovila kako parovi koji tijekom razgovora o konfliktima koriste osobne zamjenice poput "mi" i "naš" iskazuju pozitivnije obrasce ponašanja, nego parovi "individualci". Točnije, mi parovi pod manjim su stresom, pozitivnije se ponašaju i skloniji su poklanjanju pažnje jedno drugome.

S druge strane, riječi koje znače odvajanje, poput "ja" i "ti" tijekom diskusije, mogu povećati bračna neslaganja.

Diskusija o bračnom neslaganju ponekad se može pretvoriti u neprijateljsku interakciju, kaže voditelj istraživanja Benjamin Seider, apsolvent psihologije na sveučilištu Berkeley. "Mislimo kako korištenjem riječi "mi" u određenom kontekstu, može pomoći paru da se uskladi, i vidi sebe kao članove iste ekipe, a ne ljute protivnike", kaže Seider.

Studija je uključila 154 para srednje i zrele dobi, kojima je to prvi brak. Supružnici su snimani tijekom 15-minutnog razgovora o konfliktu u braku. U isto vrijeme, stručnjaci su nadzirali otkucaje srca sudionika, tjelesnu temperaturu i koliko su se znojili, kako bi ustanovili njihovo fiziološko stanje.

LjubavSeider i kolege tražili su na video zapisima tragove emocionalnog ponašanja, poput izraza lica i tona glasa.  Kao dodatak činjenici kako je riječ "mi" povezana s emocionalnim ponašanjem, stručnjaci su ustanovili i kako stariji parovi češće govore u "zajedničkim okvirima". Pretpostavlja se kako su parovi koji su dugo zajedno razvili snažniju vezu, nego mlađi parovi.

No, rezultati su doneseni na osnovu razgovora obavljenima u laboratorijskim uvjetima, pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdile postavke. Studija je objavljena u časopisu Psychology and Aging.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!