Povratak prirodi - blagodati bosog hodanja su višestruke

bose noge, Shutterstock 552329416

Za razvoj i očuvanje zdravlja stopala korisno je hodati bos jer se tako bolje razvija muskulatura i percepcija podloge, a time i ravnoteža.

Posljednjih je godina trend u očuvanju zdravlja kontakat sa prirodom, a boso hodanje je jedan od najboljih oblika praćenja ovog trenda.

Osim što će boravak u prirodi, kontakt sa njom i rekreacija u obliku hodanja ojačati vaše srce i krvne žile, pozitivan će se učinak primjetiti i na mišićno-koštanom sustavu.

Prava istina o ženskim torbama i kako uništavaju zdravlje žena

"Sloboda stopala koja nisu stiješnjena u neudobnu i tvrdu obuću daju mogućnost cijelom tijelu da se skladno razvija i dobro funkcionira. Dobar oslonac na sva tri uporišta stopala je preduvjet da se skladno pozicioniraju koljena, da se dobro kreće zdjelični i rameni obruč a između njih da kralježnica održi svoje prirodne krivine područja donjeg dijela i vrata naprijed a gornji dio i trtica sa stražnjom stranom glave natrag." pojasnila je dobrobiti bosog hodanja Jadranka Brozd, Fizioterapeut te dodaje kako stopalo mora imati različite poticaje koja će aktivirati i poprečni i uzdužni svod stopala, ali i prste koji ne smiju biti jako savinuti.

Preporuka je da hodate po pijesku, travi, kamenčićima, blatu i svakojakim neravninama koje se mogu postaviti na pod. Svakako je važno procijeniti opasnosti od ozljeda staklom ili drugim oštrim materijalom, a nikako nije poželjno hodati bos po vrućem asfaltu.

Bosonogo trčanje

"Bosonogo trčanje ili u specijaliziranim „tenisicama sa odvojenim prstima“ - čarapicama je zdravo. Naravno da je nužno procijeniti podlogu po kojoj se trči pa je loše prakticirati po betonu ili vrlo neravnom terenu ali bosonogo trčanje u prirodi uz adekvatnu dozu opreza od uobičajenih ozljeda uvijek možemo preporučiti." zaključuje Brozd.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!