Rana menopauza povezana s krvožilnim bolestima

starija zena, menopauza

Žene čija menopauza nastupi rano izložene su dvostruko većem riziku srčanog ili moždanog udara, te drugih krvožilnih bolesti kasnije u životu.

Stručnjaci ranu menopauzu definiraju kada nastupi prije 46. godine, prirodno ili zbog kirurški odstranjenih jajnika.

"Važno je za žene da znaju kako je rana menopauza mogući faktor rizika za bolesti krvožilnog sustava. Na taj način se mogu potruditi i poboljšati svoje faktore rizika, kao što su visoki kolesterol i krvni tlak, tako da počnu vježbati ili slijede zdravi režim prehrane", tvrdi voditeljica istraživanja, dr. Melissa Wellons sa Sveučilišta u Alabami.

Prethodna su istraživanja povezala ranu menopauzu i kardiovaskularne bolesti uglavnom kod bijelkinja, međutim, najnoviji podaci odražavaju multietničku strukturu ženske populacije. Od 2.500 ispitanica, oko 40 posto su bile bijelkinje, 25 posto Afroamerikanke, 22 posto Latinoamerikanke a 13 je posto bilo kineskog porijekla.

Na početku istraživanja 2000. godine, ispitanice su bile stare između 45 i 84 godine, a gotovo je 28 posto prijavilo ranu menopauzu. Nakon nekoliko godina, istraživače je zanimalo jesu li ispitanice imale pojavu kakve krvožilne bolesti, poput moždanog ili srčanog udara, angine (bol u prsima zbog sužene ili začepljene arterije) i sl. Niti jedan slučaj bolesti nije zabilježen prije 55. godine, a kod starijih žena kojima je menopauza nastupila ranije ustanovljeno je kako su one sklonije srčanim oboljenjima u odnosu na ispitanice koje nisu ušle prerano u menopauzu.

Čak i kada su znanstvenici uzeli u obzir prethodnu terapiju nadomjeska hormona ili druge bitne faktore rizika, rezultati su ostali nepromijenjeni. Rana je menopauza i dalje rizična sama po sebi, iako istraživačima nije u potpunosti jasno zašto je tako.

"Naša je studija opservacijska, stoga ne možemo zaključiti kako rana menopauza uzrokuje buduće kardiovaskularne bolesti, međutim, naši rezultati sugeriraju kako je dob kod nastupa menopauze marker za budući rizik krvožilnih bolesti", zaključila je voditeljica istraživanja Wellons.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!