Teže se odreći cigareta uz alkohol

piva, pivo, alkohol

Ako pokušavate ispuniti jednu od popularnijih novogodišnjih odluka i konačno se ostaviti cigareta, možda biste trebali uzeti u obzir i rezultate najnovijeg istraživanja Fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta u Teksasu.

Naime, američki su znanstvenici sugerirali kako osobe koje konzumiraju alkohol imaju manje šanse ugasiti cigaretu jednom zauvijek.

Ovaj je tim proučavao poriv za pušenjem i konzumaciju alkohola kod tristotinjak žena starih između 18 i 70 godina koje su si odredile cilj – prestati pušiti. Znanstvenici su odlučili uključiti samo žene jer su istraživanja pokazala kako je damama znatno teže prestati pušiti nego muškarcima.

Ispitanice su vodile dnevnik u koji su bilježile svoju želju za cigaretom kroz dan. Svaki put kada su osjetile poriv zapaliti cigaretu, ispunile su upitnik.

Onih dana kada su ispitanice konzumirale alkohol u svoj su dnevnik zabilježile više poriva za pušenjem. Jednako tako, istraživači su ustanovili kako su žene imale veće izglede konzumirati alkohol one dane kada su se probudile s jačom željom zapaliti cigaretu nego obično, što sugerira da one koriste alkohol kao mehanizam za suočavanje s prestankom pušenja, tvrde istraživači.

Samo je pet posto ispitanica uspjelo prestati pušiti bez pomoći stručnjaka ili popularnih proizvoda koji olakšavaju ovaj proces (primjerice nikotinske žvake ili flasteri).

Jeste li vi uspjeli u ovoj misiji? Podijelite svoje iskustvo s nama!

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov "Alfa Victus program" preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

... i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas!

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!