Dobar kolesterol štiti od Alzheimera

Muskarac

Istraživači Sveučilišta Columbia su pratili preko 1100 starijih osoba koje nisu imale problema s pamćenjem ili senilnosti. Kroz razdoblje od četiri godine nekoliko su im puta proveli pretrage krvi, mozga i pamćenja. Na kraju je Alzheimerova bolest dijagnosticirana 101 osobi.

Kada su stručnjaci usporedili razinu kolesterola kod svih ispitanika, ustanovili su kako su osobe s najvišom razinom (oko 55 mg/dl) bili izloženi 60 posto manjem riziku razvijanja senilnosti u odnosu na druge ispitanike.

"U stvari, ustanovili smo kako viša razina dobrog kolesterola smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti", objasnila je dr. Christiane Reitz, profesorica neurologije Sveučilišta Columbia.

Razina lošeg kolesterola (LDL-a) nije utjecala na rezultate.

"Ako nešto napravite za svoje krvožilno zdravlje, to će jasno promijeniti vaš rizik od Alzheimerove bolesti, na način koji još uvijek ne razumijemo u potpunosti", tvrdi dr. James Burke, jedan od direktora istraživačkog centra Alzheimerove bolesti Sveučilišta Duke, koji nije bio uključen u istraživanje.

Procjenjuje se kako u svijetu ima oko 24 milijuna oboljelih osoba od Alzheimerove bolesti, a u Hrvatskoj oko 80.000.

Mnogim istraživanjima znanstvenici pokušavaju ustanoviti na koji je način HDL povezan s Alzheimerovom bolesti: moguće je da dobar kolesterol utječe na rizik od moždanog udara, a moždani udar je povezan s Alzheimerovom bolešću.

Ovo istraživanje predstavlja najnoviji dodatak dokazima veze između srčanih bolesti i senilnosti. Stručnjaci vjeruju kako rezultati mogu otvoriti put prema smanjenju rizika moždanih i srčanih tegoba u kasnijoj dobi, samo ako se poveća razina dobrog kolesterola.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!