Potpuna zamjena koljena kod starijih popravlja ravnotežu

zena-koljeno-bol-ozljeda7

Potpuna zamjena koljena uspješno uklanja bol i pospješuje funkcije koljena u pacijenata koji boluju od naprednog artritisa koljena.

KoljenoPokazala je to studija predstavljena na  godišnjem sastanku Američke udruge kirurga ortopeda. Operacija također značajno popravlja dinamičku ravnotežu kod starijih pacijenata.  

Narušena ravnoteža i povećana sklonost padovima česti su problemi starijih osoba koje boluju od teškog oblika osteoartritisa (istrošena hrskavica). 

Studija je htjela utvrditi može li potpuna zamjena koljena utjecati na ravnotežu, a vezano uz kvalitetu života. Ovo je posebno važno jer su padovi vodeći uzrok ozljeda starijih osoba u Americi, a frakture kuka (koje su posljedice padova) mogu biti jako opasne za život stariji pacijenata.

"Ravnoteža je važna za starije osobe, posebice one koji imaju problema s koljenima. Studija je učvrstila teoriju kako funkcije koljena u pacijenta koji boluje od osteoartritisa nisu ugrožene samo osjećajem boli, već i osjećajem za ravnotežu", kaže autor studije i kirurg ortoped Leonid, iz izraelske bolnice Hadassah Mount Scopus.

Studija je uključila 63 pacijenta, starih oko 73 godine, koji su imali totalnu zamjenu koljena, te su sudjelovali u procjenama zdravstvenog stanja koje su uslijedile godinu dana nakon operacije.  Studija je pritom točno mjerila statičnu i dinamičku ravnotežu, i to uz pomoć novog kompjutoriziranog sustava koji se zove "Balance Master". Rezultati su pokazali sljedeće:

  • Ozljeda koljenaZnačajno poboljšanje dinamičke ravnoteže u godinu dana od operacije  
  • Vidljiv napredak u motoričkim testovima koji uključuju osjećaj za ravnotežu  
  • Snažnu vezu između osjećaja za ravnotežu i kvalitete života.

Godinu dana nakon operacije, veza između pacijentove poboljšane ravnoteže i njegove sposobnosti obavljanja dnevne aktivnosti bez većeg napora bila je snažnija, nego veza između smanjene boli i sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti.  

"Ustanovili smo kako olakšanje boli nije jedina prednost koja je vidljiva nakon zamjene koljena", kaže doktor Kandel. I bolja ravnoteža značajno utječe na kvalitetu života kod starijih pacijenata.
 
D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!