Pušenje vodi reumatoidnom artritisu?

cigareta, pusenje

Pušenje se smatra odgovornim za više od trećine slučajeva reumatoidnog artritisa te više od 50 posto slučajeva kada su u pitanju osobe genetski predisponirane ovoj bolesti.

Prema procjeni Hrvatskog liječničkog zbora, u Hrvatskoj od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire između 12.000 i 14.000 osoba.

Do ovog su zaključka stigli švedski istraživači koji tvrde kako rizik od razvijanja RA ovisi o "pušačkom stažu", tj. koliko dugo osoba puši, broju popušenih cigareta te prisutnosti određenih antitijela u krvi koja su povezana s reumatoidnom artritisom.

"Vjerujemo da je pušenje uzročni faktor rizika koji najvjerojatnije djeluje kao iskra i započinje vatru autoimuniteta. Ono mijenja proteine koji započnu reakciju imuniteta protiv vlastitog tijela, a ta reakcija se lakše započne ako su prisutni određeni genetski faktori!", objasnio je Henrik Källberg iz Instituta medicine okoliša pri Institutu Karolinska u Stockholmu.

Rizik od razvijanja reumatoidnog artritisa bio je izraženiji kod muškaraca, a on se može smanjiti prestankom pušenja. Međutim, ne u svakom slučaju – tako su ispitanici koji su prethodno pušili najveći broj cigareta i dalje bili izloženi visokom riziku od ove bolesti čak i 20 godina nakon što su zauvijek ugasili cigaretu.

Studija je objavljena u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases.

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima, te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.  Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta. Prva tri mjeseca najbitnija su za reumatoidni artritis.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov "Alfa Victus program" preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Riječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!