Reumatoidni artritis može poremetiti srčani ritam!

artritis-starost

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su osobe s reumatoidnim artritisom izložene povećanom riziku od poremećaja srčanog ritma odnosno fibrilacije atrija.

Do ovakvog su zaključka došli danski znanstvenici u čije je istraživanje bilo uključeno 4 milijuna osoba. Više od 18,000 ispitanika imalo je reumatoidni artritis. Istraživanje je pokazalo kako osobe s reumatoidnim artritisom, za razliku od zdravih pojedinaca, imaju gotovo 40 posto povećan rizik od fibrilacije atrija i 30 posto viši rizik od srčanog udara.

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima, te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.  Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta. Prva tri mjeseca najbitnija su za reumatoidni artritis.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa BMJ.  


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!