Skriveni neprijatelji zdravih bubrega

pusenje-zenja-cigareta-nikotin-1

Ako večeri često provodite na kauču, s vrećicom čipsa u jednoj i daljinskim upravljačem u drugoj ruci, vjerojatno ste svjesni kako štetite svome zdravlju. Dok navike poput ove većina smatra nezdravima, neki drugi obrasci također štete našem organizmu, no njih nismo toliko svjesni!

Bubrezi su važni za zdravo funkcioniranje tijela jer reguliraju krvni tlak, ravnotežu vode i elektrolita i eliminiraju štetne tvari iz organizma. Imajte na umu kako se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, stoga pripazite na sljedeće navike, i ako ste u mogućnosti, svakako ih ispravite!

  1. Korištenje tableta protiv bolova dulje vrijeme. Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno djeluje na  tkivo i strukturu bubrega. I lijekovi koji se dobiju na recept i oni bez recepta mogu utjecati na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteriodni protuupalni lijekovi koji se koriste za liječenje bolova i povišene temperature, glavni su uzrok tome. Između jedan i tri posto novih slučajeva kroničnog zatajenja bubrega godišnje može biti uzrokovano zloporabom lijekova protiv bolova.

  2. Pušenje cigareta. Utjecaj cigareta na pluća i srce već su poznati, no istraživanja pokazuju kako su pušači skloniji imati bjelančevine u urinu, što je znak oštećenja bubrega.  Bolesti koje utječu na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog tlaka, također pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.  

  3. Prehrana bogata šećerom. Previše šećera vodi zdravstvenim problemima poput dijabetesa i pretilosti – a to su rizični faktori za bolest bubrega. Smanjite unos šećera u organizam i smanjit ćete rizik od navedenih oboljenja. Manje prerađenih šećera znači i manje kalorija, kemikalija i soli, a struk i bubrezi će vam biti zahvalni!

  4. Previše soli. Puno slane hrane može povisiti krvni tlak. Visok tlak oštećuje bubrege i, s vremenom, može dovesti do zatajenja bubrega. Dok uobičajena američka prehrana sadrži oko 3,300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2,300 mg, dakle, oko žličicu soli. Oni s visokim tlakom i bolesnim bubrezima trebaju unositi još manje soli – oko 1,500  mg dnevno.  Za početak, smanjite unos prerađene hrane i što manje posežite za soljenkom!

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!