Vitamin D štiti od dijabetesa i bolesti srca

vitamini

Osobe s puno vitamina D mogu prepoloviti svoje izglede razvijanja srčanih bolesti ili dijabetesa, pokazalo je istraživanje.

Dijabetes se proširio svijetom i došao do točke kada je postao epidemija. Trenutno, sedam posto globalne populacije boluje od dijabetesa, a dijabetes tipa 2 je u većini slučajeva uzrokovan sjedilačkim načinom života i debljinom.

Osobe s puno vitamina D su gotovo prepolovile rizik razvijanja srčanih bolesti ili dijabetesa, pokazalo je istraživanje američkih stručnjaka. Oni su pregledali 28 postojećih studija koje su uključile preko 100.000 ispitanika, te se koncentrirali na razinu vitamina D kod sredovječnih i starijih osoba.

Istraživači Medicinskog fakulteta Warwick su ustanovili 33 manji rizik od razvijanja bolesti krvožilnog sustava, 55 posto manje izglede za razvijanje dijabetesa tipa 2, dok se rizik metaboličkog sindroma prepolovio kod osoba s puno "sunčevog vitamina".

Metabolički sindrom je naziv skupine faktora rizika za srčana oboljenja, a odnosi se na indeks tjelesne mase veći od 30, obujam struka veći od 94 centimetra za muškarce i 102 centimetra za žene, krvni tlak viši od 135/85, razinu glukoze natašte veću od 100 mg/dl i neke druge parametre.

Većina osoba može povećati svoju koncentraciju vitamina D prehranom, ali i izlaganjem suncu – najmanje 30 minuta dva puta tjedno. Valja napomenuti kako liječnici upozoravaju protiv prekomjernog izlaganja suncu jer ono uzrokuje rak kože i oštećuje kožu.

Kako se vitamin D veže uz kalcij, postoji sve veći broj dokaza da bi on mogao imati ključnu ulogu u sprječavanju ozljeda pri padovima kada su u pitanju starije osobe.

"Preporučujemo zdravu prehranu dvije do tri porcije masne ribe tjedno i pet porcija voća i povrća. Oko 90 posto vitamina D koji konzumiramo dolazi iz sunčeve svjetlosti, stoga također preporučamo razumno izlaganje suncu", tvrdi doktorica Johanna Parker, jedna od autora istraživanja.

Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin, jaje ili jetrica.

... i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od tebe :)

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!