Vitaminom C zaustavite rak, srčane bolesti i dijabetes

vocna salata1

Vitamin C je izrazito važan nutrijent u našem organizmu. Povezuje se s liječenjem svih bolesti, od dijabetesa, prehlade do raka. Većina životinjskih vrsta sposobna je sama proizvoditi ga, no ne i ljudi. Mi ga moramo konzumirati iz namirnica ili dodataka prehrani.

Vitamin C utječe na stvaranje kolagena, koji se nalazi u kostima i ligamentima, krvnim žilama i tetivama. Također stvara neurotransmitere koji utječu na funkcije mozga i naše raspoloženje. Pomaže stvaranje vitamina E, štiti od slobodnih radikala i poboljšava apsorpciju željeza.

Prehlada

Kada kažete vitamin C, prvo na što pomislite jest prehlada. Njegova se konzumacija preporučuje za osnaživanje imuniteta, kako bi se što lakše oduprijeti gripi ili prehladi. Često se okrećemo ovom glavnom vitaminu tek kada se razbolimo, no liječnici nas uvjeravaju kako na taj način nećemo utjecati na razvoj bolesti. U organizam moramo ulagati prije nego li bolest nastupi.

Rak

Američki Nacionalni institut za zdravlje napominje kako vitamin C ne sprječava rak, nego njegova konzumacija putem injekcija smanjuje rast tumora za čak 53 posto. Vrste raka koje su posebno pogođene vitaminom C su rak usta, grla, glasnica, trbuha, debelog crijeva i pluća.

Istraživanje koje je obuhvatilo 870 muškaraca kroz razdoblje od 25 godina pokazalo je kako 83 miligrama vitamina C dnevno smanjuje rak pluća 64 posto.

Srčane bolesti

Bolesti krvožilnog sustava su se smanjile za 42 posto kod muškaraca koji su uzimali 50 miligrama vitamina C dnevno. Međutim, žene nisu prošle toliko dobro, njihova se stopa bolesti smanjila za 25 posto.

Moždani udar

Japanski istraživači koji su pregledali 2,000 ispitanika, ustanovili su 54 posto manji rizik od moždanog udara kod osoba koje jedu voće i povrće šest do sedam dana u tjednu. Osobe koje su jele povrće manje od dva puta tjedno izložile su se većem riziku.

Dijabetes

Engleski su se stručnjaci fokusirali na povezanost između vitamina C i dijabetesa. Pregledali su povijest bolesti mnogih pacijenata i ustanovili kako oni koji konzumiraju visoke količine vitamina C imaju 22 posto niže šanse za dobivanje dijabetesa.

Vitamin C je u velikim količinama sadržan u agrumima, peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli kupus ima više vitamina C nego agrumi naranča, limun i grejp.

Ovo je pravo mjesto za negiranje urbanog mita koji kola godinama: velike količine vitamina C neće uzrokovati ćelavost!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!