Zabrana pušenja smanjila broj srčanih udara

Pusenje, cigareta

Istraživanje američke Klinike Mayo pokazalo je kako je zabrana pušenja na javnim mjestima, koja uključuje i radna mjesta, polučila pozitivne učinke na zdravlje: smanjena je stopa srčanog udara i učestalost iznenadne srčane smrti.

S druge strane, drugi su faktori rizika za srčane bolesti ostali nepromijenjeni, primjerice pretilost, visoki krvni tlak, šećerna bolest ili povišena razina kolesterola.

"Studija je također pokazala kako bi svi, pogotovo osobe sa znanom bolesti koronarnih arterija, trebali izbjegavati doticaj s pasivnim pušenjem. Ne bi smjeli uopće biti izloženi pasivnom pušenju jer je ono preopasno za njihovo zdravlje", objasnio je dr. Richard Hurt, direktor Centra za ovisnost o nikotinu Klinike Mayo, ujedno i voditelj studije.

"Ovi će nam podaci pomoći uvjeriti korporacije – uvjeriti zemlje – da je ovo [zabrana pušenja] prava stvar koju mogu napraviti kako bu zaštitili zdravlje svojih radnika i građana", zaključio je Hurt.

Pasivno pušenje svake godine uzrokuje 600.000 smrtnih slučajeva. Pokazali su to rezultati prve globalne studije o učincima pasivnog pušenja. Porazni podaci pokazuju kako jednu trećinu ubijenih čine djeca! Ona su, navodi Svjetska zdravstvena organizacija, često izložena dimu u vlastitom domu.

Djeca sklonija upalama uha ako roditelji puše

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka Kalapoša. Njegov "Alfa Victus program" preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!